Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Christodoulides debatoval s Pellegrinim najmä o migrácii

Na snímke vpravo prezident Cyperskej republiky Nikos Christodulidis a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas prijatia v sídle prezidenta na jeho pracovnej zahraničnej ceste na Cypre, v Nikózii 5. marca 2024. Foto: TASR Pavel Neubauer

Predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini priblížil, že na území Libanonu sú vyše dva milióny sýrskych utečencov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Nikózia 5. marca (TASR) - Migrácia v súvislosti so situáciou sýrskych utečencov v Libanone bola ústredná téma debaty cyperského prezidenta Nikosa Christodoulidesa s predsedom slovenského parlamentu Petrom Pellegrinim. Prezident prijal Pellegriniho v utorok na záver jeho pracovnej cesty na Cypre.

Pellegrini priblížil, že na území Libanonu sú vyše dva milióny sýrskych utečencov. "Predpokladá sa, že pokiaľ sa situácia v Libanone nezlepší, respektíve sa Európska únia nepokúsi zlepšiť životné podmienky týchto Sýrčanov priamo na libanonskom území, hrozí, že sa tento rok pohne obrovská vlna v obrovskom počte opäť smerom do Európy," pripomenul šéf slovenského parlamentu s tým, že Cyprus je nárazníkovou zónou.

Christodoulides Pellegriniho informoval, že Cyprus sa chce podieľať aj na humanitárnej pomoci a v najbližších dňoch chce vyslať loď s humanitárnou pomocou do Gazy.

Pellegrini cyperskému prezidentovi pripomenul niektoré projekty, na ktorých participovalo aj Slovensko.

"Vyšehradská skupina bola aj predtým, a je aj teraz pripravená na nejaké spoločné projekty, ktoré môžu pomôcť akoby zadržať migrantov, na území...mimo Európskej únie, respektíve pomôcť im tú situáciu zlepšiť tak, aby nemali dôvod opúšťať krajiny, v ktorých sa momentálne nachádzajú," povedal.



(osobitná spravodajkyňa TASR Mária Šumichrastová)