Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Duka: Rozlúčiť sa s J. Tomkom osobne považujem za svoju povinnosť

Dominik Duka, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Ako dodal, pri poslednej návšteve Tomka na Slovensku počas vlaňajšej cesty pápeža Františka sa vlastne tak trochu rozlúčili.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Kardinál Dominik Duka, emeritní arcibiskup pražský, považuje za svoju povinnosť, aby sa so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom rozlúčil osobne v jeho rodnej arcidiecéze v Košiciach. Uviedol to na svojom webe s tým, že odchod Tomka je do istej miery správou bolestnou. Poukázal však, že odišiel najstarší kardinál kardinálskeho zboru menovaný pápežom Jánom Pavlom II. Duka bude predsedať pohrebnej svätej omši za zosnulého kardinála Tomka v utorok 16. augusta v Košiciach.

"V službe cirkvi sa vypracoval, dá sa povedať "od piky" na jeden z najvyšších úradov v katolíckej cirkvi ako prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Stal sa tak zodpovedným za veľkú časť sveta, ktorú nazývame katolícka misia," povedal Duka. Ako doplnil, je to nielen veľká česť, ale aj mimoriadne vyčerpávajúca práca, pretože úrad, ktorý viedol, znamenal, že bol neustále v pohybe.

Duka poznamenal, že znalosti Tomka o cirkvi boli nesmierne hlboké a získal si veľkú podporu a uznanie od rôznych miestnych cirkví v Afrike, Ázii a iných oblastiach, kde sa nachádzal. Domnieva sa, že Tomko skutočne dosiahol najvyšší úrad rímskokatolíckej cirkvi v jej histórii. Tento úrad podľa jeho slov vykonával kompetentne, so znalosťami, ale aj s veľkou trpezlivosťou. "Napriek svojmu vysokému veku bol nielen predsedom Pápežskej rady pre Medzinárodný eucharistický kongres, ale aj konzultantom a poradcom nás ostatných kardinálov a biskupov. Môžem tiež povedať, že veľmi dobre rozumel situácii cirkvi v postkomunistických krajinách, najmä na Slovensku, ale aj v Českej republike, pretože táto oblasť mu bola srdcu blízka," dodal Duka.

Ako dodal, pri poslednej návšteve Tomka na Slovensku počas vlaňajšej cesty pápeža Františka sa vlastne tak trochu rozlúčili. "Bez toho, aby sme o tom vedeli, a mali sme možnosť spolu s pápežom Františkom hovoriť o živote cirkvi na Slovensku," dodal Duka.

Vo Vatikáne sa s Tomkom rozlúčia vo štvrtok. Po obradoch prevezú lietadlom jeho pozostatky na Slovensko. Veriaci sa s ním budú môcť rozlúčiť v piatok a v sobotu (12. - 13. 8.) v Katedrále sv. Martina v Bratislave, následne v nedeľu a pondelok (14. - 15. 8.) v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Pohreb je naplánovaný na utorok 16. augusta so začiatkom o 11.00 h.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok (8. 8.) v Ríme vo veku 98 rokov.