Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

D. Jarjabek: Novela autorského zákona sa prijala ako premárnená šanca

Na archívnej snímke zo 4. mája 2021 poslanci Národnej rady SR (NRSR), zľava Ladislav Kamenický a Dušan Jarjabek (obaja Smer-SD) počas rokovania 28. schôdze parlamentu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci novelu autorského zákona schválili v stredu.

Bratislava 17. februára (TASR) - Novela autorského zákona bola prijatá s rozpakmi ako premárnená šanca. Vyhlásil to opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD). Podotkol, že Ministerstvo kultúry SR časovo nezvládlo jeho prípravu a nedostatočne komunikovalo s odbornou verejnosťou.

"Viaceré zainteresované subjekty, najmä organizácie kolektívnej správy práv podľa autorského zákona, ktoré zastupujú záujmy tvorcov, poukazovali na skutočnosť, že v záverečnej fáze prípravy zákona nemali plnohodnotnú možnosť uplatniť svoje návrhy a pripomienky. Aj preto bol schválený text zákona, na potrebe ktorého panovala všeobecná zhoda, prijatý veľkou časťou autorského spoločenstva a odbornej verejnosti s rozpakmi ako premárnená šanca," skonštatoval Jarjabek.

Pripomenul, že novelizácia do nášho právneho poriadku transponuje smernice Európskeho parlamentu a Rady, ktorými sa stanovujú pravidlá výkonu autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom, uplatniteľné na niektoré on-line vysielania vysielateľov a retransmisie televíznych a rozhlasových programov.

Podčiarkol, že obdobnú harmonizáciu viacerých oblastí autorského práva si vyžiadal rýchly rozvoj digitálneho prostredia i potreba nanovo definovať výnimky a obmedzenia z autorského práva, opatrenia na zlepšenie licenčných praktík a prístupu k využívaniu kreatívneho obsahu. "Od transpozície smernice o on-line prenosoch a retransmisii sa aj vzhľadom na jej cezhraničné aspekty očakáva impulz rozvoja kreatívneho priemyslu, investícií do tvorby programových služieb, čo by malo obohatiť kultúrnu rozmanitosť obsahu vo vysielaní a retransmisii," dodal Jarjabek.

Poslanci novelu autorského zákona schválili v stredu (16. 2.). Jej obsahom je nielen transpozícia smerníc Európskeho parlamentu, ale aj rozšírenie povinných výnimiek z autorského práva a úprava povinností a práv v rámci online služieb zdieľania obsahu. Ministerstvo kultúry (MK) SR ako predkladateľ upozorňuje, že v prípade prvej transpozície európskej smernice týkajúcej sa autorského práva na digitálnom jednotnom trhu by mala úprava viesť k zlepšeniu využívania kreatívneho obsahu v digitálnom prostredí.