Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ochranári budú nápomocní pri ochrane vlka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lov vlka bude zakázaný pre celú jeho populáciu na celom území Slovenska.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Štátna ochrana prírody SR bude pri opatreniach súvisiacich s ochranou vlka nápomocná envirorezortu. Uviedol to riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska na sociálnej sieti. Ministerstvo životného prostredia v stredu predstavilo návrh legislatívy, ktorou zabezpečí zvýšenú ochranu vlka. Karaska návrh víta.

„ŠOP SR bude pri realizácii všetkých opatrení súvisiacich s ochranou vlka a zjednodušením postupu uplatnenia náhrady škôd spôsobených touto šelmou nápomocná," povedal Karaska.

Ochranári pripomínajú, že ak sa vlk zaradí medzi chránené živočíchy, tak prestane byť predmetom každoročnej kvóty pre poľovníkov na jeho lov, zvýši sa tým jeho spoločenská hodnota a usmrtenie bude trestným činom.

Lov vlka bude zakázaný pre celú jeho populáciu na celom území Slovenska. Ministerstvo životného prostredia navrhne zvýšiť jeho celospoločenskú hodnotu na 3000 eur. Zjednodušiť by sa malo vyplácanie náhrad za vzniknuté škody, ktoré spôsobí vlk. Poskytovať by sa tak mali celoročne a zjednodušiť by sa mal aj celý proces a administratíva.