Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

D. Kováčik naďalej odmieta kontakty s N. Bödörom aj nezákonné konanie

Na archívnej snímke špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: TASR - Andrej Galica

Kováčik sa opakovane ohradzuje voči šíreniu vymyslených lží o neexistujúcom vzťahu v súvislosti s tzv. motákmi a naďalej trvá na svojom vyhlásení.

Bratislava 16. januára (TASR) - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik naďalej odmieta stretnutia, komunikáciu či kontakty s podnikateľom Norbertom Bödörom. Odmieta aj ovplyvňovanie kauzy televíznych zmeniek a akékoľvek nezákonné konanie. Reagoval tak na výpoveď niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

Kováčik sa podľa nej opakovane ohradzuje voči šíreniu vymyslených lží o neexistujúcom vzťahu v súvislosti s tzv. motákmi a naďalej trvá na svojom vyhlásení. "Ktorékoľvek z medializovaných tvrdení je pripravený bezodkladne vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní," uviedla.

Kováčik doteraz nebol políciou predvolaný vypovedať k predmetnej trestnej veci, ani k ďalším veciam, ktoré boli medializované ako výpoveď svedka a niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. Jeho tvrdenia sú podľa Kováčika nepravdivé a vo veci týkajúcej sa zmeniek žiadnym spôsobom dozorujúceho prokurátora neovplyvňoval, nevstupoval do výkonu jeho právomocí a nijakým spôsobom do veci nezasahoval.

"V dvoch prípadoch aproboval príslušné písomnosti, ktoré v oboch prípadoch pripravovali a spracovávali na podpis prokurátor vykonávajúci dozor nad zákonnosťou prípravného konania a jeho bezprostredne nadriadený prokurátor, s ktorými sa špeciálny prokurátor stotožnil bez úprav, zmien či zásahov," uviedla Tökölyová. Kováčik sa mal podľa nej o tom, že sa jeho meno spomína v súvislosti s komunikáciou aj informáciu o obsahu a rozsahu komunikácie dozvedieť len z médií.

K medializovanej komunikácii spomínaných osôb z aplikácie Threema ÚŠP uvádza, že z nej vyplýva, že v trestných veciach, týkajúcich sa Mariana K., Ladislava Bašternáka a ďalších bolo rozhodovanie Kováčika a ďalších prokurátorov v neprospech záujmov týchto osôb.

Podľa Tótha chcel Marian K. vedieť, či by Tóth cez špeciálneho prokurátora Kováčika zistil, aké sú vyhliadky jeho prepustenia z väzby. Rovnako, či by nemohol intervenovať u prokurátora Jána Šantu, ktorý rieši kauzu tzv. televíznych zmeniek. Dodal, že od Kováčika prišla cez podnikateľa Norberta Bödöra záporná odpoveď s tým, že Ján Šanta by okamžite zvolal tlačovú konferenciu.