Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

D. Lindtner: Podali sme námietku zaujatosti proti prokurátorom ÚŠP

Na snímke obhajcovia Roberta Fica, zľava David Lindtner a Svetozár Charaba počas zasadnutia Mandátového a imunitného výboru NR SR k žiadosti Generálnej prokuratúry SR o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady SR Roberta Fica (Smer-SD) do väzby v Bratislave 27. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obhajca R. Fica hovorí, že ÚŠP je monokratický orgán a po špeciálnom prokurátorovi Danielovi Lipšicovi by mali byť z prípadu vylúčení všetci prokurátori úradu.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Obhajoba obvineného expremiéra a poslanca Národnej rady (NR) SR Roberta Fica (Smer-SD) podala námietku zaujatosti proti prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Pred stredajším rokovaním mandátového a imunitného výboru parlamentu to uviedol Ficov obhajca David Lindtner. Výbor sa má zaoberať žiadosťou prokuratúry na vzatie Fica do väzby.

Hovorí, že ÚŠP je monokratický orgán a po špeciálnom prokurátorovi Danielovi Lipšicovi by mali byť z prípadu vylúčení všetci prokurátori úradu.

"Vo veci, kde prichádza do úvahy rozhodovanie zo strany Generálnej prokuratúry (GP) SR, sa vopred vyjadrovať nebudeme," reagoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert B. a policajný exprezident Tibor G.

Žiadosťou prokurátora ÚŠP o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala NR SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.). Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.