Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Slovensko

Mikloško má podporu na šéfa ÚPN u D. Lipšica aj J. Žitňanskej

František Mikloško Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalého člena KDH a disidenta Františka Mikloška plánuje podporiť okrem kresťanských demokratov aj strana SDKÚ-DS a tiež Most-Híd.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Nezaradení poslanci NR SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská podporia vo voľbách šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Františka Mikloška.

"Myslíme si, že by tam mal byť človek, ktorý sa v minulosti angažoval v protikomunistickom odboji, to znamená, že my v parlamente podporíme Františka Mikloška," vyhlásil Lipšic na dnešnej tlačovej besede hnutia Nová väčšina. ÚPN je podľa neho inštitúcia, ktorá nastavuje zrkadlo minulosti. Preto by na jej čele mali byť ľudia, ktorí s tým nemajú problém. "Určite by tam nemali byť ľudia, ktorí sa boja, že sa v tom zrkadle uvidia," dodal.

Bývalého člena KDH a disidenta Františka Mikloška plánuje podporiť okrem kresťanských demokratov aj strana SDKÚ-DS a tiež Most-Híd. A to aj napriek tomu, že Most-Híd mal pôvodne na post predsedu Správnej rady ÚPN vlastného kandidáta - Ladislava Bukovszkého.

SaS na spomínaný post navrhne niekdajšieho hovorcu ÚPN Michala Dzurjanina. S OĽaNO o tejto otázke Ľudová platforma strán KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd nerokuje. Líder OĽaNO Igor Matovič pre TASR nedávno povedal, že túto otázku ešte uzavretú nemajú. Podobne je na tom aj vládny Smer-SD.

Predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková pred niekoľkými dňami pre TASR uviedla, že v hre je viacero mien, konečnú nomináciu majú sociálni demokrati prezradiť dnes, keď uplynie termín na podávanie kandidatúr. Parlamentný ľudskoprávny výbor sa nedávno dohodol, že šéfa ÚPN môžu navrhovať len poslanci. Iné návrhy, napríklad od mimovládnych či stavovských organizácií, ak si ich neosvojí niektorý z poslancov, sa nebudú brať do úvahy.

Po tom, ako ľudskoprávny výbor dostane nominácie, preskúma, či kandidáti spĺňajú zákonné podmienky. Následne sa uskutoční ich verejné vypočutie. Ak v prvom kole voľby neuspeje žiadny z uchádzačov, do druhého kola postúpia dvaja najlepší. Ak sa šéfom ÚPN nestane žiadny z nich, bude nasledovať nová voľba. Voliť by sa malo ešte do konca roka, lebo súčasnému šéfovi ÚPN Ivanovi Petranskému končí funkčné obdobie v januári 2013.

Kusý: Opozičné strany nenájdu lepšieho kandidáta, ako je František Mikloško

Rozhodnutie strany Most-Híd o podpore kandidatúry Františka Mikloška na post šéfa Správnej rady ÚPN je podľa politológa Miroslava Kusého logickým výsledkom snahy nájsť opozičného kandidáta, ktorý bude mať naozajstnú šancu. Kusý sa domnieva, že Mikloško je v tomto prípade najlepšou spoločnou voľbou.

"Nikoho lepšieho nenájdu," uviedol pre TASR Kusý. Mikloško je podľa neho typom človeka, ktorého by napokon mohli podporiť aj matovičovci. "Je to neskompromitovaný, slušný človek," povedal o Mikloškovi Kusý. Politológ pripustil, že proti Mikloškovi ako šéfovi Správnej rady ÚPN by nemusel namietať ani vládny Smer-SD.


Matovičovci podporia Mikloška

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) podporia za predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) exposlanca KDH Františka Mikloška, ktorý neskôr z hnutia vystúpil a bol spoluzakladateľom KDS. TASR to dnes potvrdil líder hnutia Igor Matovič.

"Absolútna väčšina klubu podporí Františka Mikloška. Myslíme si, že je na tento post vhodný a dôstojný kandidát," odôvodnil Matovič. Dodal, že obyčajní ešte predtým, než sa Mikloškovo meno objavilo, uvažovali, že ho oslovia v súvislosti s touto funkciou.

Smer-SD nenašiel kandidáta, hľadať mieni ďalej

Vládny Smer-SD zatiaľ nenašiel vhodného kandidáta na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN). Do blížiacej sa voľby šéfa Správnej rady teda nenavrhne nikoho. Termín na podávanie kandidatúr uplynie dnes. Sociálni demokrati však mienia pokračovať v hľadaní svojho kandidáta.

"Fakt je ten, že sme nenašli vhodného kandidáta a preto teraz nikoho nenavrhujeme. Ale záujem o obsadenie máme a budeme teda hľadať ďalej. Máme záujem o to, aby sme našli vhodného kandidáta, ktorý má rešpekt vo verejnosti," uviedla pre TASR šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková.

Pripustila, že sociálni demokrati budú zrejme rokovať o kandidátovi s opozíciou, aj s vlastnými adeptmi na obsadenie kresla šéfa Správnej rady ÚPN. Na otázku, či František Mikloško nie je pre Smer-SD dobrý kandidát, povedala, že sa nebude vyjadrovať k opozičnému kandidátovi. Nepovedala ani to, či by Smer-SD mohol podporiť Mikloška.

"Fakt je ten, že sme nenašli vhodného kandidáta a preto teraz nikoho nenavrhujeme. Ale záujem o obsadenie máme a budeme teda hľadať ďalej. Máme záujem o to, aby sme našli vhodného kandidáta, ktorý má rešpekt vo verejnosti," uviedla pre TASR šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková.