Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Lipšic s opravou zákona o občianstve asi neuspeje, Smer čaká na vládu

Daniel Lipšic a Jana Žitňanská Foto: TASR/Pavel Neubauer

Lipšic a Žitňanská vo svojej novele určujú výnimky, vďaka ktorým občan nepríde o slovenský pas, ak prijme cudzí.

Bratislava 2. mája (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská zrejme na májovej schôdzi neuspejú so svojou novelou zákona o občianstve, ktorá má opraviť súčasný zákon. Vládny Smer-SD ju totiž podľa šéfky klubu Jany Laššákovej pravdepodobne nepodporí. Súčasný zákon pripravuje o slovenský pas tých, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) právnou normou reagovala na maďarský zákon o dvojakom občianstve, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Laššáková pre TASR uviedla, že otázku súčasného slovenského zákona treba riešiť. Očakáva, že s riešením príde ministerstvo vnútra, ktoré na novele pracuje. "Keďže sme vládna strana a máme zodpovednosť, počkáme si, čo pripraví vláda. Môžeme o tejto otázke diskutovať, ale pravdepodobne predloženú novelu nepodporíme," povedala Laššáková. Dodala, že zatiaľ ide o jej osobný názor, rozhodne poslanecký klub.

Lipšic a Žitňanská vo svojej novele určujú výnimky, vďaka ktorým občan nepríde o slovenský pas, ak prijme cudzí. Zároveň navrhujú vrátiť slovenské občianstvo tým, ktorí oň pre spomínaný zákon prišli. Slovenský pas by mali získať späť tí, ktorí prijali cudzie občianstvo v štáte, v ktorom mali v tom čase "povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej šesť mesiacov". Žiadateľ ďalej nemal mať v čase prijatia cudzieho občianstva trvalý pobyt na Slovensku. Lipšic a Žitňanská navrhujú účinnosť zákona od januára budúceho roka.

Súčasný zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše dva a pol roka (od 17. 7. 2010 do 5. 4. 2013) o slovenský pas 483 ľudí, z toho 200 mužov a 283 žien. Väčšina z nich (218) stratila slovenské občianstvo pre prijatie českého. O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali nemecké (83), rakúske (53), britské (39), maďarské (34), holandské a americké občianstvo (obe po 12), nórske (8), francúzske, talianske a kanadské občianstvo (všetky po 4), švajčiarske (3), austrálske, belgické a islandské občianstvo (všetky po 2), čínske, ukrajinské a ruské občianstvo (všetky po 1).

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá rezort vnútra. "Ministerstvo vnútra pripravuje návrh novely, ktorej účelom je zmierniť podmienky, za ktorých dochádza k strate štátneho občianstva zo zákona, ak náš štátny občan nadobudne cudzie štátne občianstvo," uviedla pre TASR Alena Koišová z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Pri úprave sa rezort rozhodol opierať aj o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva, a to v spolupráci s rezortom zahraničných vecí a subjektov, ako sú Rada Európy či Vysoký komisár OBSE pre národnostné menšiny. Zatiaľ nie je jasné, kedy vláda o novele rozhodne. Spomínané expertné rokovania si totiž podľa Koišovej vyžadujú istý čas.

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde (ÚS) SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR.

Most si vie predstaviť podporu novely zákona o občianstve, ale so zmenami

Strana Most-Híd si vie predstaviť, že podporí novelu zákona o štátnom občianstve, ktorou chcú nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská opraviť súčasný zákon o občianstve. Bugárovci však očakávajú počas schvaľovacieho procesu viaceré úpravy novely.

Pre TASR to povedal podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon, podľa ktorého by malo dôjsť napríklad k zmenám v prípade podmienok ohľadom trvalého pobytu. "A aj k ďalším," doplnil Simon.