Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

D. Lipšic: S obžalovaným Marianom K. sme mali právne spory

Na snímke súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic prichádza ako poškodený na pojednávanie vo veci prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Daniel Lipšic tvrdí, že na jednom zo stretnutí sa mu mal Marian K. vyhrážať.

Pezinok 3. mája (TASR) – Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásil, že mali s obžalovaným Marianom K. právne spory. Súd prejednáva prípravu vrážd prokurátorov spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.

Okrem iného sa mali tieto spory týkať podozrenia z prania špinavých peňazí Privatbankou či angažovania sa Marianom K. vo vykupovaní pôdy. "Mal tlačovú konferenciu, povedal, že komukoľvek, kto prinesie kompromitujúce materiály na Lipšica, dostane 100.000 eur," vyhlásil špeciálny prokurátor. Odmietol, že by v minulosti viedol komunikáciu s obžalovanou Alenou Zs.

Tvrdí, že na jednom zo stretnutí sa mu mal Marian K. vyhrážať. Malo to byť po zverejnení informácií o údajnom praní špinavých peňazí v Privatbanke vtedajším ministrom vnútra Lipšicom. Marian K. v tejto súvislosti upozornil na porušenie daňového a bankového tajomstva. "Povedal som mu, že to nenechám tak, podal som trestné oznámenie a trval som na tom, aby to bolo vyšetrené," reagoval obžalovaný.
Na snímke súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic prichádza ako poškodený na pojednávanie vo veci prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok 3. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lipšic ďalej uviedol, že so súčasným generálnym prokurátorom SR Marošom Žilinkom, ktorý figuruje v kauze tiež v pozícii poškodeného, sa dlhodobo pozná. Bol s ním v kontakte napríklad v súvislosti s kauzou Technopol, ktorú Žilinka dozoroval. Kolegami boli na rezorte vnútra.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová krátko po Lipšicovom výsluchu prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať by malo 24. mája.

Na utorkovom pojednávaní senát ŠTS vypočul trojicu poškodených prokurátorov. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb. Okrem Tomáša Sz., ktorý priznal vinu, sú to aj Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs.