Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia, dostane pokarhanie

Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic počas verejného vyhlásenia rozhodnutia v disciplinárnej veci proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi na Najvyššom správom súde SR v Bratislave 20. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Lipšic pochybenie odmietal. Tvrdil, že pokyn generálneho prokurátora nekomentovať prípady iných prokuratúr sa netýka ÚŠP.

Bratislava 20. mája (TASR) - Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dopustil disciplinárneho previnenia. Dostane za to písomné pokarhanie. Má tiež nahradiť trovy konania. V piatok o tom rozhodol Najvyšší správny súd (NSS) SR. Na vyhlásení rozhodnutia sa osobne zúčastnil Lipšic, ako aj prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.

Prokurátori nemajú vyjadrovať vlastný názor k živým neukončeným veciam a majú dbať na zásadu zdržanlivosti a prezumpciu neviny, poukázala v odôvodnení rozhodnutia predsedníčka disciplinárneho senátu NSS SR Anita Filová. Vysvetlila, že prokuratúra má povinnosť informovať, ale najlepší priestor na to má dozorová prokuratúra k príslušnej veci.

Na snímke predsedníčka senátu Anita Filová počas verejného vyhlásenia rozhodnutia v disciplinárnej veci proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi na Najvyššom správom súde SR v Bratislave 20. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Lipšic rozhodnutie senátu rešpektuje, ale nesúhlasí s ním. "Ide, ako už aj senát povedal, o pomerne precedenčné rozhodnutie, ktoré však znamená, že viacerí iní kolegovia prokurátori sa dopustili rovnakého previnenia, len teda nebol daný návrh na ich disciplinárne stíhanie, keď sa napríklad vyjadrovali k veciam v dozore Úradu špeciálnej prokuratúry," poznamenal Lipšic s tým, že ich len upozornili. Kandera s tým nesúhlasí, takéto prípady podľa neho Generálna prokuratúra SR neeviduje.

Kandera si myslí, že piatkové rozhodnutie bude prelomové aj smerom k sudcom. Zároveň podľa neho senát jasne povedal, v čom vidí následok Lipšicovho konania. "V nesprávnom spôsobe informovania laickej verejnosti, ktorá môže byť zavádzaná a nevie si vytvoriť správny názor o problematike," dodal. Na margo trestu pre Lipšica poznamenal, že o ten generálnej prokuratúre nešlo. "Prvotným účelom bolo, aby sa určili hranice, akým spôsobom sa môžu prokurátori vyjadrovať k problematike či k prebiehajúcim trestným stíhaniam," uviedol. Podotkol, že išlo o prvé takéto rozhodnutie.

Na snímke prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera počas verejného vyhlásenia rozhodnutia v disciplinárnej veci proti špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi na Najvyššom správom súde SR v Bratislave 20. mája 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Lipšic napriek rozhodnutiu NSS avizoval, že pokiaľ budú znova napádaní prokurátori, zastane sa ich opäť. Poznamenal, že generálna prokuratúra tak neurobila. Zdôraznil, že zastať sa kolegov považoval za svoju povinnosť, keďže podľa neho prejavujú nielen odbornosť, ale aj odvahu, keď riešia vážne kauzy.

Návrh na začatie disciplinárneho konania podal generálny prokurátor Maroš Žilinka 13. augusta 2021. Argumentoval, že špeciálny prokurátor mal postupovať v rozpore s princípom zdržanlivosti, ako aj internými normami prokuratúry. Bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom mal polemizovať o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti ÚŠP. Kandera, ktorý na disciplinárke Žilinku zastupoval, preto žiadal zníženie jedného mesačného platu o 15 percent.

Lipšic pochybenie odmietal. Tvrdil, že pokyn generálneho prokurátora nekomentovať prípady iných prokuratúr sa netýka ÚŠP. Už skôr poznamenal, že jeho mediálne stanovisko z júla 2021 padlo v čase, keď boli na verejnosti opakovane šírené nepravdivé informácie o údajnej "manipulácii" pri vyšetrovaní najzávažnejších káuz. Považoval za svoju morálnu povinnosť zastať sa vyšetrovateľov a prokurátorov, "ktorí sú neodôvodnene napádaní a osočovaní".