Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

D. Lipšic vyzbieral potrebné podpisy, T. Borec bude čeliť odvolávaniu

Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ako povedal pre TASR, na termíne ich odovzdania sa ešte opozícia dohodne. Po tom, ako to urobia, sa bude musieť schôdza konať do siedmich kalendárnych dní.

Bratislava 18. marca (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) bude na pôde Národnej rady SR čeliť opozičnému pokusu o odvolanie pre kauzu dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka. Potrebných 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze dnes v radoch opozície zozbieral Daniel Lipšic (nezaradený). Ako povedal pre TASR, na termíne ich odovzdania sa ešte opozícia dohodne. Po tom, ako to urobia, sa bude musieť schôdza konať do siedmich kalendárnych dní.

Kauzou Borecovho dovolania sa dnes zaoberal aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Minister na rokovaní priznal, že jeho argumenty možno nie sú také silné a že dovolanie v prípade Olejníka podal z opatrnosti. Zároveň tvrdil, že po preštudovaní spisu zistil závažné chyby vo vyhodnocovaní dôkazov a vzniklo u neho presvedčenie, že súdy sa s viacerými skutočnosťami a dôkazmi nevysporiadali dostatočne. "Preto som považoval za potrebné podať dovolanie. Skutok, za ktorý bol odsúdený, bol popísaný veľmi neurčito a spáchanie skutku bolo preukazované výlučne nepriamymi dôkazmi," argumentoval.

Borec zároveň upozornil, že rozhodovanie o tom, či dovolanie dostatočne odôvodnil, je jedine na súde, a nie na poslancoch. On sám je presvedčený, že podávaním dovolaní vysiela signál, že rozhodovanie súdov musí byť 100-percentné. "Dovolania treba podávať v prospech či neprospech. Podal som 31 dovolaní, z toho desať v neprospech obvineného," konštatoval s tým, že napr. v prípade neodsúdenej sudkyne podal dovolanie v jej neprospech, lebo podľa neho boli dôvody na jej odsúdenie.

Lipšic však ministra za jeho vyjadrenia prirovnal k obhajcom Olejníka. Poukázal pritom na viacero skutočností. "Podnet na podanie dovolania a podané dovolanie sú takmer identické dokumenty, ešte aj s rovnakými chybami. Minister Borec tiež v dovolaní uviedol, že sa na súde použili odposluchy len v neprospech Olejníka. "To je lož, samotný špeciálny súd tvrdí, že prehral všetky na vec sa vzťahujúce telefonické rozhovory," povedal Lipšic.

V dovolaní tiež podľa jeho slov Borec píše, že Olejník na jednom z dotknutých zasadnutí košického zastupiteľstva, ktoré malo súvisieť s korupčným správaním, ani nebol. "Pritom sám Olejník priznal, že tam bol. Čo to má znamenať, pán minister?" pýtal sa Lipšic. Poukázal tiež na fakt, že Olejník priznal, že ide o jeho odposluchy, ale ich obsah si vymýšľal. "To je dosť slabá obrana," myslí si poslanec.