Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

D. Malová: Heger bol slabý premiér, stranícky podriadený Matovičovi

Tlačová konferencia predstaviteľov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) v Bratislave 15. decembra 2022. Na snímke vpravo minister financií SR Igor Matovič, vľavo premiér SR Eduard Heger. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Myslí si to politologička z Univerzity Komenského (UK) Bratislave Darina Malová.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) bol slabým predsedom vlády. Stranícky bol podriadený lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Musel rešpektovať jeho rozhodnutia. Hegerovo pôsobenie bolo zneisťované aj predsedom Sme rodina a parlamentu Borisom Kollárom. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského (UK) Bratislave Darina Malová.

Podľa Malovej sa zdalo, že premiér Heger bol aj ľudsky veľmi lojálny voči Matovičovi. "Z toho vyplývalo, že sa nepokúsil poslancov OĽANO rozdeliť a získať tak podporu pre seba a prípadne založiť novú stranu, ako k tomu prišlo v roku 1994 po odvolaní vlády Vladimíra Mečiara," skonštatovala pre TASR.

"Z hľadiska akýchkoľvek klasifikácií, ktoré poznáme v politickej vede, to bol slabý premiér," myslí si politologička. "Nielen, že musel rešpektovať netransparentné a nepredvídateľné rozhodnutia svojho ministra financií, ale často jeho pôsobenie bolo zneisťované a spochybňované aj predsedom parlamentu Borisom Kollárom ako lídrom koaličnej strany," povedala. V rámci daných podmienok podľa nej ani inak pôsobiť nemohol, len trpezlivo čakať a snažiť sa rokovať.

Politologička z UK Aneta Világi pripomenula, že historicky sme na Slovensku zvyknutí na rolu premiéra ako lídra vlády aj vládnej koalície. Je to zväčša dané jeho postaveniu lídra najsilnejšej politickej strany koalície. Podobnú situáciu, v akej sa ocitol Heger, sme mali podľa nej počas vlády Ivety Radičovej, ktorá taktiež nebola predsedníčkou strany SDKÚ-DS a stranícky sa zodpovedala Mikulášovi Dzurindovi. "To, že jej pozíciu sme v rámci vtedajšej koalície vnímali ináč a silnejšie než postavenie Hegera, bolo spôsobené najmä tým, že po škandále okolo spisu Gorila sa predseda SDKÚ-DS dobrovoľne stiahol a ani z pozície ministra zahraničných vecí nijakým spôsobom verejne nespochybňoval líderskú pozíciu premiérky," pripomenula Világi. Matovič k tomuto podľa nej nikdy nedospel. "Skôr naopak, v čase vládnych kríz to bol on, kto vystupoval do popredia. Automaticky to so sebou vnášalo otázku, akú rolu teda zohráva premiér," priblížila.

Heger priniesol podľa politológa z UK Erika Láštica do vládnutia kvality, ktoré sa stratili s ročným pôsobením Matoviča na čele vlády. "V tom optimistickom čítaní tak priniesol Heger do vládnutia rozmer 'dospelého v miestnosti', ktorý sa pokúša upokojovať a zmierňovať konflikty," skonštatoval pre TASR. V pesimistickom pohľade je táto upokojujúca kvalita vnímaná podľa Láštica ako slabosť, neochota ísť do konfliktov a nekonečné odkladanie riešenia problémov, ktoré sa dali, či mohli riešiť oveľa skôr.