Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Saková: Záujem o prácu policajta klesol, uchádzačov chceme motivovať

Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková počas rokovania 117. schôdze vlády SR v Bratislave 5. septembra 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Momentálne sú podľa ministerky už rizikové aj Košický a Prešovský kraj.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra zápasí s nedostatkom policajtov, záujem o túto prácu poklesol. Priznala to v stredu ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), podľa ktorej je za touto skutočnosťou najmä ekonomický faktor.

"Najskôr sme mali problém v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, kde bol vysoký počet neobsadených tabuľkových miest, keďže záujem o prácu policajta výrazne poklesol. Momentálne sú už rizikové aj Košický a Prešovský kraj. Pracovných príležitostí v privátnej sfére je veľmi veľa a sú aj inak ohodnotené, ako sú nástupné platy v polícii," zdôraznila.

Rezort vnútra však chce uchádzačov o prácu v polícii motivovať. "Každý rok máme kolektívne vyjednávanie s odbormi, vedenie ministerstva vždy malo ambíciu čo najviac motivovať. Od budúceho roka vieme policajtom, hasičom a ďalším zamestnancom verejného sektora garantovať desaťpercentné zvýšenie platu," dodala.