Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

D. Štefánek stojí za príručkou o zlučovaní rodín pre deti utečencov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jej účelom je podnietiť diskusie v členských štátoch Rady Európy o možných alebo už existujúcich riešeniach prekážok a problémov pri obnove rodinných vzťahov.

Brusel/Štrasburg 2. júla (TASR) - Rada Európy (RE) vo štvrtok upozornila, že osobitný zástupca generálneho tajomníka Rady Európy pre migráciu a utečencov Drahoslav Štefánek vydal príručku s názvom Zlúčenie rodiny pre deti utečencov a migrantov - štandardy a sľubné postupy.

Príručka, za ktorej vydaním stojí slovenský diplomat, sa zameriava na zlúčenie rodín s deťmi, so zvláštnym zameraním na deti bez sprievodu dospelých a deti utečencov a migrantov oddelené od svojich rodičov.

Jej účelom je podnietiť diskusie v členských štátoch RE o možných alebo už existujúcich riešeniach prekážok a problémov pri obnove rodinných vzťahov.

"Pri neexistencii dohôd o trvalo udržateľnom presídľovaní je zlúčenie rodiny reálnou právnou cestou na odbremenenie zariadení (pre utečencov) v krajinách prvej línie a na podporu účinných azylových konaní na celom kontinente. Je to zásadný nástroj na zabezpečenie dodržiavania práv detí a ich najlepších záujmov," opísal situáciu Štefánek.

Komisárka RE pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v tejto súvislosti zdôraznila, že pre členské štáty 47-člennej organizácie by malo byť zlučovanie rodín stredobodom ich azylovej a migračnej politiky.

"Zlúčenie rodiny je kľúčovým prvkom na zaistenie ochrany práv utečencov a migrantov, najmä detí, a na podporu inkluzívnych spoločností," odkázala komisárka.

Rada Európy spresnila, že uvedená príručka prispieva k realizácii cieľov jej akčného plánu zameraného na ochranu detí utečencov a migrantov v Európe.

Spravodajca TASR Jaromír Novak