Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

D. Štefánek v mene Rady Európy posúdi situáciu utečencov v Turecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom jeho pracovnej návštevy je posúdiť súčasnú situáciu a vývoj v Turecku od poslednej návštevy svojho predchodcu vo funkcii v roku 2016.

Brusel/Štrasburg 12. marca (TASR) - Osobitný zástupca generálnej tajomníčky Rady Európy (RE) pre migráciu a utečencov, slovenský diplomat Drahoslav Štefánek začiatkom budúceho týždňa navštívi Turecko, aby posúdil situáciu v oblasti dodržiavania ľudských práv migrantov a utečencov.

Rada Európy v piatkovej správe pre médiá spresnila, že Štefánek navštívi Turecko v dňoch 15. až 26. marca. Cieľom jeho pracovnej návštevy je posúdiť súčasnú situáciu a vývoj v Turecku od poslednej návštevy svojho predchodcu vo funkcii v roku 2016. Jeho misia je zameraná na kontrolu dodržiavania ľudských práv migrantov a utečencov s osobitným zameraním na zraniteľné osoby.

Štefánek okrem Ankary navštívi viacero tureckých miest - Izmir a Canakkale na severozápadnom pobreží, Gaziantep na sýrskych hraniciach a Edirne na pozemných hraniciach s Gréckom a tiež Istanbul. Zameria sa na migračné zariadenia v týchto mestách a posúdi podmienky prijímania migrantov, úroveň poskytovaných služieb a situáciu zdravotných stredísk, ktoré sa venujú migrantom, ako aj centier pre deti, ženy a rodiny.

Naplánované má stretnutia s predstaviteľmi národných a miestnych orgánov a so zástupcami príslušných medzinárodných organizácií a mimovládnych organizácií.

Veľvyslanec Štefánek pôsobí v súčasnej funkcii od 15. januára 2020.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)