Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dobroslava Trnku preložia na prokuratúru nižšieho stupňa

Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka počas príchodu na Krajskú prokuratúru (KP) v Žiline. V Žiline dňa 14. mája 2021. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera uviedol, že disciplinárna komisia posúdila celú vec veľmi zodpovedne.

Žilina 14. mája (TASR) – Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku preradia na prokuratúru nižšieho stupňa. Na piatkovom zasadnutí na Krajskej prokuratúre (KP) v Žiline o tom rozhodla odvolacia disciplinárna komisia.

Podľa jej predsedu, prokurátora Krajskej prokuratúry v Žiline Jozefa Kovačíka, odvolacia disciplinárna komisia zrušila rozhodnutie prvostupňovej disciplinárnej komisie v celosti. "Následne rozhodla o preformovaní skutku. Sčasti disciplinárne stíhaného prokurátora oslobodila a sčasti ho uznala vinným. Avšak jeho konanie kvalifikovala ako závažné disciplinárne previnenie. A za toto mu uložila disciplinárne opatrenie - preloženie na prokuratúru nižšieho stupňa," vysvetlil Kováčik.



Prvostupňová komisia oslobodila Trnku spod disciplinárneho obvinenia v prípade vyjadrení pre televíziu Markíza v súvislosti s nahrávkou rozhovoru s Marianom K., týkajúcu sa vydierania spolumajiteľa Penty. V časti rozhovoru o prepustení Jozefa Majského z väzby ho uznala za vinného, za čo mu znížila plat o 15 percent na tri mesiace. Navrhovateľ - námestník Generálnej prokuratúry (GP) SR Jozef Szabó - podal hneď po vyhlásení rozhodnutia odvolanie.

Na snímke vpravo bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka počas príchodu na Krajskú prokuratúru (KP) v Žiline, dňa 14. mája 2021.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


"Predmetom skutku, za ktorý Trnku odvolacia disciplinárna komisia uznala vinným, bolo práve to, že v rozhovore pre médium sa vyjadril skreslene," dodal Kováčik.

Námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera uviedol, že disciplinárna komisia posúdila celú vec veľmi zodpovedne. "Prebrala celé dokazovanie, ktoré sa uskutočnilo na prvom stupni disciplinárneho konania. A jej rozhodnutie je nevyhnutné rešpektovať," dodal s tým, že Trnka sa zatiaľ nemôže vrátiť do funkcie prokurátora, lebo mu stále plynie jej pozastavenie.