Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

D. Zmeko: Kondícia Ozbrojených síl SR sa zlepšuje

Na snímke v pozadí sprava náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko, prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas vojenských pôct počas Veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (GŠ OS SR) 7. júla 2022 v Bratislave. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Šéf rezortu poďakoval OS SR za kvalitnú prácu.

Bratislava 7. júla (TASR) - Kondícia Ozbrojených síl (OS) SR sa zlepšuje, prijali sa zásadné strategické rozhodnutia, ocenil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko na štvrtkovom veliteľskom zhromaždení. V najbližšom období očakáva zásadné zlepšenie operačnej pripravenosti. Pomôže k tomu napríklad navyšovanie počtu vojakov. Prínosom bude aj dokončenie modernizačných nákupov. Deklaroval, že OS SR sú pripravené na plnenie všetkých úloh vyplývajúcich zo zákona.

Na veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu OS SR sa zúčastnila aj prezidentka a hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová a minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Ako priblížil Zmeko, cieľom stretnutia je zhodnotiť uplynulých 18 mesiacov a stanoviť priority a ciele do najbližšieho obdobia.



"Velenie OS SR bude hodnotiť, akým spôsobom sme sa vysporiadali s množstvom operačných úloh, ktoré za ostatnú dobu prišli, vrátane toho, ako nastavíme adaptáciu ozbrojených síl na zmenu bezpečnostného prostredia. Zároveň, akým spôsobom využijeme pridelené zdroje na rozvoj OS SR, výcvik a zabezpečenie prevádzky," načrtol Zmeko. Identifikovať sa majú aj ďalšie potrebné systémy a zmeny v organizačných štruktúrach či výcviku, ktoré majú reagovať aj na poznatky z vojny na Ukrajine.

Šéf rezortu poďakoval OS SR za kvalitnú prácu. Pripomenul, že ozbrojené sily boli v uplynulých mesiacoch nasadené nielen v boji s pandémiou ochorenia COVID-19, ale aj pri dvoch špeciálnych operáciách zameraných na evakuáciu ľudí z Afganistanu. "A potom vo februári prišla z obranného hľadiska najhoršia situácia pre Slovenskú republiku od konca druhej svetovej vojny," skonštatoval.



Rezort obrany je podľa ministra dnes z hľadiska obranyschopnosti v lepšom stave ako pred jeho príchodom. "To nielen vďaka tomu, že sa nám podarilo zrealizovať niektoré modernizačné projekty, ktorých výsledky budeme vidieť v najbližšom období, ale tiež vďaka tomu, že sme dokázali v rekordne rýchlom čase získať podporu spojeneckých vojsk," zhodnotil.

Minister hovorí aj o ďalších potrebných investíciách, napríklad do nákladných áut, pušiek, munície, ale aj systémov protivzdušnej obrany. Rovnako plánuje i ďalšie investície do infraštruktúry aj informačných a komunikačných systémov. Avizuje aj viaceré legislatívne zmeny.

Česko a Poľsko budú podľa ministra pravdepodobne chrániť vzdušný priestor SR od septembra, keď sa majú uzemniť stíhacie lietadlá MiG-29.