Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

D. Zmeko: Musíme byť pripravení na akúkoľvek eventualitu

Na archívnej snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pandémia tu ešte bude, bezpečnostná situácia okolo nás nemá tendenciu zlepšovať sa, uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko.

Bratislava 2. januára (TASR) – Pre Ozbrojené sily (OS) SR bol rok 2021 plný výziev, zhodnotil v rozhovore pre TASR náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko. Poukázal na výrazné nasadenie vojakov i techniky v boji s pandémiou, ale aj dobiehanie zameškaných výcvikových úloh z roku 2020. Ako doplnil, operačnú pripravenosť armády sa podarilo udržať, čo za aktuálnych podmienok vníma ako úspech. Neočakáva, že nový rok bude ľahší.

"To, čo sme si naplánovali na rok 2021, bolo počas celého roka ovplyvnené množstvom nasadených vojakov do pandémie," skonštatoval Zmeko. Vojaci odpracovali v súvislosti s pandémiou desiatky tisíc hodín. Nasadili tiež stovky kusov techniky, s ktorou najazdili takmer tri milióny kilometrov. Nemocnice posilnilo 478 vyškolených vojakov - sanitárov v núdzovom stave. Vojaci asistovali aj na testovacích odberných miestach či pri policajných kontrolách.

Sklz v plnení výcvikových úloh, ktorý vznikol po vypuknutí pandémie, sa podľa Zmeka podarilo dobehnúť. Ako zdôraznil, bezpečnostné prostredie okolo nás sa dynamicky mení a ozbrojené sily musia byť pripravené plniť svoju primárnu úlohu, a to zabezpečiť obranu SR.

"V januári, februári sme stihli komplexné štábne nácviky, následne, hneď ako to bolo možné, sme koncom mája rozbehli sériu cvičení," načrtol. Jún patril cvičeniu Slovak Shield (Slovenský štít), počas ktorého armádu cvične uviedli do najvyššej pohotovosti. Na území SR sa celkovo uskutočnilo 50 cvičení, slovenskí vojaci sa zúčastnili tiež na 80 cvičeniach v zahraničí.

Do zahraničných misií a operácií vyslali ozbrojené sily vlani 504 vojakov. Naopak, skončila sa misia v Afganistane. Po nej sa vojaci zapojili do evakuačných operácií na záchranu osôb prepojených so SR. "Boli sme poslední spojenci v Afganistane, ktorí spolu s Američanmi zatvárali kábulské letisko," poznamenal Zmeko. Armáda vlani podstúpila tiež transformačný proces, zlepšila sa regrutácia, naplnenosť ozbrojených síl.

Rok 2022 nebude podľa Zmeka pre OS ľahší. „Pandémia tu ešte bude, bezpečnostná situácia okolo nás nemá tendenciu zlepšovať sa. Musíme byť pripravení na akúkoľvek eventualitu,“ skonštatoval. V rámci plánov hovorí o pokračovaní reorganizácie. V súvislosti s projektom nákupu stíhacích lietadiel F-16 by napríklad mali pribudnúť nové prvky do zostavy vzdušných síl, vzniká tiež delostrelecký pluk, rieši sa stav infraštruktúry. V misii na Cypre by mohli slovenskí vojaci plniť nové úlohy, výzvou sú aj iniciatívy Európskej únie v Afrike, kde má SR zatiaľ malé zastúpenie. V pláne sú tiež veľké cvičenia na Slovensku i v zahraničí. Zvyšovať sa majú aj počty vojakov.