Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

D. Krajcer: Bez česko-slovenského štátu by nebola samostatná SR

Daniel Krajcer Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec to vyhlásil v diskusii o návrhu ustanoviť 28. október za štátny sviatok.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Ak si každý poslanec NR SR dá odpoveď na základnú otázku, či by bez vzniku česko-slovenského štátu vznikla samostatná Slovenská republika, bude vedieť, ako má hlasovať o návrhu ustanoviť 28. október za štátny sviatok. V parlamente to dnes vyhlásil exminister kultúry a súčasný poslanec Daniel Krajcer (nezaradený).

"Pre mňa je odpoveď na túto otázku, že by samostatná SR nebola,"
zdôraznil Krajcer, ktorý návrh Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) považuje za dôležitý aj preto, že 28. októbra 1918 boli zadefinované naše hranice a Slovensko sa tiež zaradilo medzi krajiny západnej civilizácie. "V súčasnosti pri existencii samostatnej SR by sme sa mali vyhnúť rôznym nánosom z minulosti. Hrať sa tu na luteránov či katolíkov, to je anachronizmus," odkázal Krajcer niektorým poslancom.

Keďže Kaník nechce ďalší štátny sviatok, ale recipročne navrhuje 1. september - Deň ústavy SR ustanoviť len za pamätný deň, Krajcer sa domnieva, že každý, kto si chce uctiť našu ústavu na úrovni štátneho sviatku, môže to robiť 1. januára, teda v Deň vzniku samostatnej SR.

Kaník chce, aby sa z 28. októbra stal štátny sviatok a volal sa Deň úcty k dielu M. R. Štefánika – vznik samostatného česko-slovenského štátu. Opozičný poslanec nežiada rozšíriť počet štátnych sviatkov, chce iba vymeniť súčasný pamätný deň vzniku ČSR za štátny sviatok a zo štátneho sviatku Deň Ústavy SR (1.9.) chce urobiť pamätný deň.

Slovensko má okrem 1. septembra ešte štyri štátne sviatky, a to 1. január - Deň vzniku SR, 5. júl - sviatok sv. Cyrila a Metoda, 29. august - výročie SNP a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu. Okrem toho je desať dní pracovného pokoja a 16 pamätných dní, ktoré sú však pracovné.