Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Je škandalózne, ako politici zneužívajú kauzu Hedvigy Ž. M.

Andrej Danko Foto: TASR

Parlamentný výbor mal dnes na žiadosť piatich opozičných poslancov rokovať o kauze Hedvigy Ž. M., nebol však uznášaniaschopný.

Bratislava 21. mája (TASR) - Kauza Hedvigy Ž. M. je prepolitizovaná a čoraz viac sa zneužíva na politické ciele istých poslancov a strán, a to je škandalózne. "V tomto prípade majú konať orgány činné v trestnom konaní, polícia, prokuratúra, súdy," vyhlásil v reakcii na dnešné rokovanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR predseda SNS Andrej Danko.

Parlamentný výbor mal dnes na žiadosť piatich opozičných poslancov rokovať o kauze Hedvigy Ž. M., nebol však uznášaniaschopný. "Považujem za fiasko opozície, keď piati podpíšu návrh na zvolanie ústavnoprávneho výboru a ani predkladatelia, ktorí navrhnú konanie schôdze, neprídu," povedal po rokovaní výboru jeho predseda Róbert Madej (Smer-SD).

"Kauza Hedviga je jedno veľké nešťastie, tak pre Maďarov, ako aj pre Slovákov. Aj na príklade toho, že sú európske voľby a bolo 10. výročie vstupu do EÚ, je zrejmé, že sa znova úzkoprso zaoberáme niečím, čo by sme mali nechať na políciu a prokuratúru. Nekomentovať to ako politici a zamerať sa na témy, ktoré pomôžu občanom Slovenska," konštatoval Danko v rozhovore pre TASR 16. mája.

"Veď 24. mája sú voľby do Európskeho parlamentu (EP) a tu beží za veľkej pozornosti médií, ale, žiaľ, aj politikov, kauza Hedviga, ktorá kauzou v tom rozsahu, ako sa prezentuje, nie je. Ak by som videl, že v parku bijú dievčinu, tak jej pomôžem bez ohľadu na to, akej je národnosti alebo farby pleti. Ale keby si to vymyslela a krivo svedčila, tak musí znášať dôsledky," dodal. Dnes je podľa neho zrejmé, že Hedviga Ž. M. má kvalitného advokáta. Vyšetrovanie dospelo k záveru, že neuviedla všetky skutočnosti pravdivo a neopísala ich tak, ako sa stali. "Súd musí posúdiť, či to urobila zámerne, alebo nie," dodal predseda SNS.

"Hedviga si podľa mňa neuvedomuje, že má jedného z najlepších advokátov, ktorý kooperuje s maďarskými stranami. Advokáta, ktorému by sama nedokázala zaplatiť ani kávu. Neuvedomuje si, že sa stala symbolom, verejne známym človekom, ktorý prijal maďarské občianstvo na základe zákona, ktorý nám kradne občanov a ktorý dovolil Maďarom žijúcim na území Slovenska voliť v maďarských voľbách. Toto kradnutie občanov nemá v povojnovej histórii obdobu, zákon o dvojakom občianstve," uzavrel Danko.

Na dnešné rokovanie výboru, zvolané na dvanástu hodinu, prišiel z predkladateľov len Miroslav Kadúc (OĽaNO) a okrem neho dvaja zástupcovia Smeru-SD, Róbert Madej a Anton Martvoň. Madej preto posunul začiatok rokovania o polhodinu, počas ktorej prišla ešte Lucia Žitňanská (Most-Híd) a nezávislý poslanec Radoslav Procházka.

Kadúc vyhlásil, že opoziční poslanci chceli rokovanie výboru zvolať na deň, keď bude mať generálny prokurátor čas a pripravenú správu. "Nie o tom, ako dopadne kauza Hedvigy Ž. M., ale prečo sa tento stav rieši už sedem rokov," povedal Kadúc. "Považujem za nekorektné zvolať schôdzu výboru ani nie 24 hodín pred tým, ako sa má zísť," zdôraznil Kadúc.