Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

A. Danko: Rovnaký meter treba použiť na Krym aj na Kosovo

Andrej Danko Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa národniarov jedným zo základných pilierov dobrých vzťahov v Európe a mierového spolunažívania je nemennosť hraníc dohodnutých po 2. svetovej vojne.

Bratislava 17. marca (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) žiada Európsku úniu, aby merala rovnakým metrom a zaujímala rovnaký postoj k udalostiam, ktoré sa v Európe dejú a pritom sú si veľmi podobné. "Ak podľa EÚ odtrhnutie sa Krymu od Ukrajiny bolo nelegálne a nelegitímne, tak by rovnako mala hodnotiť ako nelegálne a nelegitímne jednostranné odtrhnutie sa Kosova od Srbska," upozornil predseda SNS Andrej Danko.

Podľa národniarov jedným zo základných pilierov dobrých vzťahov v Európe a mierového spolunažívania je nemennosť hraníc dohodnutých po 2. svetovej vojne. "Nikto z občanov si neželá ani studenú vojnu, ani ozbrojený konflikt, na to je však potrebné striktné rešpektovanie povojnových hraníc všetkými stranami," podčiarkol Danko s tým, že by mal platiť rovnaký meter pre všetkých.

"Únia by mala dať znamienko rovnosti medzi referendom na Kryme o pripojení sa k Rusku a jednostrannou deklaráciou kosovského parlamentu o vyhlásení samostatnej Kosovskej republiky. Brusel by si mal tiež uvedomiť nebezpečenstvo takýchto krokov pre Európu v akejkoľvek jej časti, nielen na Kryme," poznamenal Danko.

Zároveň by sa podľa SNS malo skončiť s bezbrehým rozširovaním únie o štáty, ktoré sú historicky aj hodnotovo vzdialené od starého kontinentu. "Vytváranie európskeho superštátu, v ktorom by jednotlivé podštáty mali veľmi málo spoločných prienikov, bude skôr na škodu, než na osoh všetkým obyvateľom. Takéto spolunažívanie by bolo veľmi problematické, čo ukazuje už teraz prílišná centralizácia v Bruseli," uzavrel šéf národniarov.