Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

A. Danko odovzdal predsedovi Matice slovenskej Popradské memorandum

Predseda SNS Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Obaja predstavitelia, Andrej Danko a Marián Tkáč, sa stretli v sobotu 7. septembra 2013 v Železníku pri Giraltovciach na slávnostiach pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko odovzdal predsedovi Matice slovenskej (MS) Mariánovi Tkáčovi Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu - Popradské memorandum. Pre TASR to uviedol Danko s tým, že Popradské memorandum je v histórii samostatného Slovenska "prvý dokument, ktorým politická strana žiada a navrhuje kroky na zásadnú zmenu Európskej únie (EÚ)".

Obaja predstavitelia, Andrej Danko a Marián Tkáč, sa stretli v sobotu 7. septembra 2013 v Železníku pri Giraltovciach (okres Svidník) na slávnostiach pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej a 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na územie Slovenska.

"SNS sa usiluje vyvolať celospoločenskú diskusiu, či sú všetky aktivity EÚ a prílišná snaha o centralizáciu pre Slovensko prospešné," uviedol Danko. Práve preto podľa neho patrí tento oficiálny dokument aj do rúk predsedu Matice slovenskej, ustanovizne, ktorej poslaním je rozvíjať a upevňovať slovenské vlastenectvo. Predseda SNS verí, že členovia a sympatizanti Matice slovenskej memorandum podporia a budú ďalej šíriť jeho myšlienky.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč uviedol, že Matica slovenská je vlastenecká ustanovizeň so 150-ročnou tradíciou a vo svojich dejinách sa nikdy neodklonila od úsilia o suverenitu slovenského národa. Matica podľa neho podporuje všetky iniciatívy, ktoré sú zamerané na udržanie slovenskej suverenity.

Popradské memorandum v 15 bodoch žiada a navrhuje napríklad zmeniť volebný systém do Európskeho parlamentu, zastaviť neefektívnu centralizáciu EÚ, ponechať isté kompetencie v rukách národných parlamentov a národných vlád. Memorandum rovnako žiada uplatniť sankcie voči krajinám, ktoré podvádzajú a neplnia si povinnosti, upraviť fungovanie administratívneho aparátu, alebo rovnaké pravidlá pre všetky členské krajiny. V rámci podpory vlastných podnikateľov a domácich poľnohospodárov memorandum požaduje silnejší dohľad nad nadnárodnými monopolmi, spravodlivejšie rozdeľovanie financií v pôdohospodárstve, tlak Bruselu na zrušenie daňových rajov v EÚ.

Popradské memorandum prijali členovia Slovenskej národnej strany 29. júna 2013 v Poprade. Podľa SNS analogicky nadväzuje na historické dokumenty prijaté slovenskými vlastencami v druhej polovici 19. storočia: Memorandum národa slovenského a Žiadosti slovenského národa. "Napriek tomu, že je iné storočie a žiadosti sú adresované inej vláde, podstata zostáva rovnaká, a to je úsilie nevzdať sa všetkých kompetencií," tvrdí Danko.