Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

DANKO: Slovensko môže byť v EÚ nenávidené viac ako Gréci za euroval

A. Danko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Upínať sa na kvóty pri týchto počtoch ľudí nie je namieste. Je dobre, že vláda dala jasné stanovisko, ale musí mať komunikáciu nastavenú tak, aby bolo obhájiteľné, povedal v TABLET.TV A. Danko (SNS).

Bratislava 24. septembra (Teraz.sk) – Ak nebude postoj Slovenska k dohode o imigračných kvótach podložený odbornými argumentami, akceptovateľnými aj pre druhú stranu, hrozí nám v Európskej únii izolácia. „Upínať sa na kvóty pri týchto počtoch ľudí nie je namieste. Je dobre, že vláda dala jasné stanovisko, ale musí mať aj komunikáciu nastavenú tak, aby to bolo obhájiteľné,“ povedal v TABLET.TV predseda SNS Andrej Danko.

„Ak budeme v Európskej únii nenávidení za nesolidaritu, paradoxne získame oveľa väčšiu nepriazeň ako Gréci za euroval,“ povedal Danko.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že Slovensko dohodu, ktorú prijali proti jeho vôli európski ministri vnútra kvalifikovanou väčšinou, implementovať nebude, a bude sa brániť medzinárodnou žalobou.

Podľa Danka však hrozí, že Robert Fico ostane so svojou snahou izolovaný. „Keď sme raz vyhlásili, že V4 pôjde jednotne, tak to malo byť podpísané. Teraz nás opustili Poliaci, Česi začali akceptovať kvóty a maďarský premiér tak isto rokuje. Premiér Fico ostal sám,“ upozorňuje Danko.

Jednotní však podľa neho nie sú ani zástupcovia Slovenska. „Našu vládu zradili naši europoslanci. Máme mlčiaceho eurokomisára. Na návrh Európskej komisie sa dejú tieto iniciatívy, ja som nepočul jedno vystúpenie eurokomisára ku kvótam,“ vyhlásil Danko.



„Vláda musí mať národnú stratégiu a koncepciu, ako sa ide brániť. Chýba odborný background,“ povedal predseda SNS. Argumentácia vlády proti kvótam by podľa neho mala byť postavená na ľudských právach samotných migrantov, ktorých nemožno kvótami nútiť k tomu, aby o azyl žiadali napríklad konkrétne na Slovensku. „Je to v rozpore s ľudskou dôstojnosťou a právami, vyjadrovať ľudský život v takejto tabuľkovej podobe,“ uviedol Danko.

Samotná otázka niekoľkých stoviek migrantov, ktorí by na základe kvót mali prísť na Slovensko, podľa neho nie je taká dôležitá, ako spôsob, akým došlo k dohode. „Nemyslím si, že kvóty sú taký fetiš, ako z nich na Slovensku robíme. Kvóty majú aj alternatívnu cestu a to je možnosť finančného príspevku,“ poznamenal.

Problémom však podľa neho je, že dohoda o kvótach bola Slovensku nanútená hlasovaním kvalifikovanou väčšinou. „Musí to byť budíček pre všetkých, ktorí hovoria, že Európska únia je len priateľ, v každej oblasti,“ povedal Danko.

„EÚ je ťažkopádnym dinosaurom, ktorý nevie riešiť základnú vec a to je bezpečnosť občanov,“ dodal predseda SNS, ktorý aktuálny príval migrantov považuje za bezpečnostné riziko aj pre občanov Slovenskej republiky.

„To, že netreba strašiť, neznamená, že netreba predvídať a prijímať opatrenia. Aj vládni predstavitelia, aj SIS hovoria, že medzi nimi môžu byť infiltrovaní rôzni priaznivci Islamského štátu a podobne,“ odmietol tézu, že názory o bezpečnostnom riziku sú strašením občanov.

„Ja som nestrašil s tým, že prijímame deväť väzňov z Guantánama. Prečo potom neskôr u jedného z nich zasahovali kukláči?,“ poznamenal s tým, že SNS v minulosti protestovala proti prijatiu väzňov na území Slovenska.