Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A.Danko: SNS protestuje proti vyhláseniam P. Csákyho o autonómii

Andrej Danko Foto: TASR

SNS upozorňuje, že v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu dostali za Slovensko mandát dvaja maďarskí politici.

Bratislava 2. júna (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) rozhodne protestuje proti vyhláseniam Pála Csákyho z SMK o pripravenom pláne autonómie, ktorý dokonca SMK stihla predstaviť aj maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi. Pre TASR to dnes vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Niektorí predstavitelia maďarských politických strán na Slovensku sa dlhodobo správajú, ako by pôsobili na politickej scéne v Maďarsku. Navyše kolaboráciou s maďarským premiérom len dokazujú, že im nejde o záujmy Slovenska," tvrdí Danko.

SNS upozorňuje, že v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu (EP) dostali za Slovensko mandát dvaja maďarskí politici. Ak budú v Bruseli presadzovať záujmy Maďarska, a nie Slovenska, Slovenská republika bude mať v europarlamente de facto len 11 poslancov namiesto 13.

"Maďarská menšina na Slovensku má nadštandardné národnostné práva. SNS pritom dlhodobo upozorňuje na to, že napríklad Slováci žijúci v Maďarsku nemajú ani zďaleka také podmienky pre rozvoj svojich tradícií a udržiavanie slovenského jazyka, ako má maďarská menšina v našej krajine," vyhlásil Danko. Slovenská národná strana podľa neho dlhodobo žiada reciprocitu v týchto právach. "Slovákom v Maďarsku hrozí rýchla asimilácia, pritom Maďari na Slovensku majú dostatočné podmienky, aby si udržali svoj jazyk a svoju kultúru," tvrdí Danko.

"SNS nedovolí, aby sa politici maďarskej národnosti otvorene hlásili k otázkam rozbíjania slovenských hraníc, autonómie, aby preháňali veci týkajúce sa maďarského občianstva a žiada, aby to maďarskí politici na Slovensku rešpektovali a nevyvolávali napätie prehnanými požiadavkami," vyhlásil predseda SNS.

Plán autonómie

Denník Sme dnes informoval, že Strana maďarskej komunity (SMK) má pripravený plán autonómie a už ho predstavila aj maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi. Ten mal reagovať, že ostatné štyri roky boli o budovaní dôvery medzi Slovenskom a Maďarskom a v nasledujúcom období by malo prísť aj na "bolestivejšie" menšinové otázky.

Informáciu o pláne priniesol portál bumm.sk a pre denník Sme ju potvrdil aj člen predsedníctva SMK a novozvolený europoslanec Pál Csáky. Plán autonómie predstaví strana počas letného tábora, ktorý organizuje Via Nova, mládežnícka organizácia SMK.

SMK chce presadzovať autonómiu v školskej oblasti, jazykovú a kultúrnu autonómiu. Súčasťou konceptu je aj návrh na prepracovanie administratívneho rozdelenia Slovenska na šestnásť žúp, a to vrátane komárňanskej župy.