Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Črtá sa, že pravicovú politiku presadíme aj so Smerom

Na snímke zľava predseda SNS Andrej Danko, podpredseda SNS Štefan Zelník a podpredseda SNS Cyril Leško počas tlačovej konferencie po skončení rokovania 22. snemu Slovenskej národnej strany (SNS) v Tomášove 12. marca 2016. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Predseda SNS tvrdí, že súčinnosť a stabilitu politických strán zatiaľ odzrkadľujú strany SNS a Smer-SD a dokážu garantovať stabilitu i v rokovaní v Národnej rade SR.

Tomášov 12. marca (TASR) – Po krátkych rozhovoroch so Smerom-SD nachádza SNS v tejto strane prvky sebareflexie. Národniarom sa tak črtá, že môžu pravicovú politiku presadiť i v tejto kombinácii. Po Sneme SNS v Tomášove to povedal líder strany Andrej Danko s tým, že len poslanecké kluby SNS, Smer-SD, Most-HÍD, SaS a #Sieť majú náznaky a niektoré stopercentné prvky funkčnosti.



"Pri prvých rokovaniach len Smer-SD a SNS ukazujú svoju politickú schopnosť rokovať," skonštatoval Danko. Podľa jeho slov by bola strata času vytvárať hybridy, ktoré sa navzájom nepoznajú a obviňujú.

Predseda SNS tvrdí, že súčinnosť a stabilitu politických strán zatiaľ odzrkadľujú strany SNS a Smer-SD a dokážu garantovať stabilitu i v rokovaní v Národnej rade SR. Na otázku, či to znamená definitívne nie pravicovej vláde, Danko skonštatoval, že to znamená absolútne nie hybridom a chaosu. "Problém nie je pravica alebo ľavica, ale to, či tu bude deštrukcia, alebo nie," uviedol šéf SNS s tým, že je politik s pravicovými prvkami a SNS pôjde radšej cestou úradníckej vlády, akoby mala zradiť hodnoty.



Podľa Danka sa po voľbách do parlamentu dostali aj strany, ktoré sú projektom rebélie, zúfalstva a bez programu. "Ktoré chcú preberať zodpovednosť za štát, ale nevedia, čo by s ním robili," podotkol predseda SNS. Ako povedal, slovenská politika je v takom úpadku, že sa vláda skladá v kaviarňach.

Ak nebude úspešné prvé povolebné rokovanie o zostavení vlády, SNS bude kontaktovať Kanceláriu prezidenta SR s tým, že radšej uprednostní vládu odborníkov. "Zatiaľ mám nádej, že pri koaličných rokovaniach viem presadiť program SNS a nezradiť našich voličov," povedal Danko.



Stredopravú koalíciu, ktorú sa snaží zostaviť líder SaS Richard Sulík, nepovažuje za pravicu v celku. "Je tam množstvo hybridných zoskupení, ktorých správanie nedokáže predpovedať ani jasnovidec. Myslím si, že niektorí ani sami nevedia, čo urobia o sekundu," uviedol šéf národniarov. Každá pravicová strana, ktorá má dobrý program, bude mať podľa jeho slov v SNS dvere otvorené.



Danko však odmieta hazardy, aby štát riadila anarchia a chaos. "Riziko predčasných volieb nad Slovenskom visí. Visí tu aj zodpovednosť, ako bude Slovensko vyzerať pri predsedníctve v Rade EÚ a či sa tu zachová politický systém," dodal predseda SNS.