Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Danko v Rumunsku: EÚ zachráni len priateľstvo, porozumenie a láska

Na snímke vpravo predseda Národnej rady SR Andrej Danko a vľavo predseda Snemovne rumunského parlamentu Florin Iordache na brífingu po stretnutí v rumunskej Oradei 2. septembra 2016. Predseda NR SR Andrej Danko je na pracovnej návšteve Rumunska. Foto: TASR - Martin Baumann

Danko je dnes na pracovnej návšteve Rumunska, kde má na programe otvorenie recepcie k štátnemu sviatku Deň Ústavy SR, ako aj účasť na Dňoch slovenského zahraničia.

Oradea 2. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) verí, že zástupcovia východnejších a chudobnejších štátov EÚ ukážu silným a väčším národom, že len priateľstvo, porozumenie, láska a vzájomná úcta zachránia EÚ a zabránia takým udalostiam, ako bol brexit. Vyhlásil to dnes po rokovaní s predsedom rumunského parlamentu Florinom Iordachem v rumunskej Oradei.

Danko chce podľa svojich slov zaviesť aj tradíciu stretávania sa predsedov národných parlamentov. "Našim mottom je zachovanie identity národných parlamentov a priblíženie sa v komunikácií s Európskym parlamentom. Hlavnou úlohou je zabrániť nárastu politiky, ktorá by rozbíjala EÚ," zdôraznil s tým, že je povinnosťou politikov priblížiť európske štruktúry občanom jednotlivých krajín. Danko tiež vyjadril podporu Slovenska Rumunsku v jeho snahách o vstup do schengenského priestoru.

V súvislosti s nedávnym výročím SNP zase poďakoval všetkým Rumunom za obeť, ktorú podstúpili v druhej svetovej vojne. "Osobitne ma teší, že v novodobej ére EÚ sme blízki partneri," povedal Danko.

Predseda slovenského parlamentu tiež poďakoval Rumunsku, že miestnym Slovákom umožňuje milovať svoju reč a národ. "Ďakujem za vašu pohostinnosť, ktorú náš národ v Rumunsku dostáva a vyjadrujem obrovskú spokojnosť z toho, aké máme vzájomné vzťahy," podotkol.

Iordache zdôraznil, že v ťažkých situáciách a kľúčových momentoch boli Slováci a Rumuni spolu a takto musia pokračovať aj ďalej. "Myslím, že diplomaciou našich parlamentov možno nájsť spoločnú schodnú cestu. V rumunskom parlamente je zástupca slovenskej menšiny a aj toto prispieva k udržiavaniu vášho jazyka a tradícií," zdôraznil.

Danko je dnes na pracovnej návšteve Rumunska, kde má na programe otvorenie recepcie k štátnemu sviatku Deň Ústavy SR, ako aj účasť na Dňoch slovenského zahraničia. Predseda NR SR sa stretol aj so šéfom Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimírom Skalským a členom Poslaneckej snemovne rumunského parlamentu reprezentujúcim slovenskú menšinu v Rumunsku Adrianom Miroslavom Merkom.