Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Danko víta návrh deklarácie:Verí v obrúsenie hrán medzi Kiskom a Ficom

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Foto: TASR - Marko Erd

Prezident Kiska oznámil, že navrhne pred stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru.

Bratislava 8. marca (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) víta deklaráciu, ktorú predložila kancelária prezidenta SR Andreja Kisku. Čaká na návrh z Úradu vlády SR. Danko verí, že na piatkovom stretnutí pripravia traja najvyšší ústavní činitelia riešenie, ktoré upokojí "snahy o štátny rozvrat a zastaví túto štvavú kampaň". A tiež, že rokovanie upokojí situáciu medzi prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Informoval o tom Dankov komunikačný odbor.

"Prierezový dokument - deklarácia, ktorá bude kompromisom všetkých strán, je nutnosťou v súčasnej situácii. Verím zároveň, že zajtrajšie stretnutie obrúsi hrany konfliktu premiéra s prezidentom. Slovensko potrebuje najmä pokoj a nie spor dvoch ústavných činiteľov," zdôraznil Danko, podľa ktorého sa situácia stále dramatizuje.

"Aj dnešný poplach na pôde NR SR o nahlásení bomby, ale žiaľ aj osobné vyhrážanie sa zamestnancom parlamentu, sú dôkazom toho, že situácia narastá a smeruje ku konfliktu," poukázal. Danko upozorňuje, že násilie plodí iba ďalšie násilie. "Nie je možné, aby v našej spoločnosti boli takéto agresívne nálady. Preto je našou úlohou viesť dialóg a nie podporovať konflikt a vyjasniť si ústavné kompetencie," doplnil šéf parlamentu.

Úrad vlády (ÚV) SR na otázku TASR, ako premiér hodnotí Kiskom navrhovanú deklaráciu, neodpovedal. Tlačový odbor len napísal známu skutočnosť, že "predseda vlády SR Robert Fico prijal pozvanie na zajtrajšie rokovanie".

Prezident Kiska oznámil, že navrhne pred stretnutím troch najvyšších ústavných činiteľov prijatie spoločnej deklarácie o tom, že podniknú nevyhnutné kroky, aby upokojili napätú atmosféru a ukončili politickú krízu. Kiska to vyhlásil po stretnutí s delegáciou poslancov Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko monitorovať situáciu po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.