Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dav ľudí v Bratislave demonštroval na podporu LGBTI komunity

Snímka z pochodu za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite v Bratislave 14. októbra 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Účastníkom sa prihovorili napríklad blízki zavraždeného Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec či predstavitelia študentského spolku Light.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Dav ľudí sa v nedeľu zišiel v Bratislave na demonštrácii s názvom Zostávame v uliciach -Antifašistický pochod mestom, ktorá sa konala v reakcii na vraždu dvoch príslušníkov LGBTI komunity. Zámerom organizátorov bolo vyjadriť solidaritu s príslušníkmi inej sexuálnej orientácie a odmietnuť queerfóbiu, rasizmus, nacionalizmus, antisemitizmus a fašizmus. Po vystúpení rečníkov na Námestí SNP sa skandujúci dav vydal smerom k parlamentu.

Účastníkom sa prihovorili napríklad blízki zavraždeného Juraja a Matúša, historik Ivan Kamenec či predstavitelia študentského spolku Light. Zastúpenie mala aj antifašistická organizácia Povstanie pokračuje, feministická iniciatíva Nebudeme ticho a queer organizácia Saplinq.

Rečníci vyslovili aj konkrétne požiadavky. Predstavitelia spolku Light žiadali napríklad prijatie legislatívnych zmien, ktoré zaručia ľuďom s inou sexuálnou orientáciou všetky práva vyplývajúce z európskych a medzinárodných ľudskoprávnych dokumentov, ako aj právo uzavrieť manželstvo a právo adoptovať si deti aj pre páry rovnakého pohlavia alebo rodu.

Na zhromaždenie dohliadali spoločne štátna a mestská polícia. Priebeh zhromaždenia hodnotí polícia ako pokojný. Jednu osobu obmedzili na osobnej slobode pre neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, priblížil pre TASR hovorca bratislavského krajského riaditeľstva Michal Szeiff.