Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Deep Blue vystrašil šachový svet, oslavuje olympionik Matej Tóth

Foto: Teraz.sk/TASR

Súčasný minister životného prostredia Ján Budaj sa dnes dožíva 70 rokov.

Bratislava 10. februára (TASR) - Písal sa 10. február 1996, keď superpočítač Deep Blue od firmy IBM v prvej partii duelu porazil šachového veľmajstra Garriho Kasparova. Ten napokon duel s počítačom po dvoch remízach a troch víťazných partiách vyhral 4:2. "Neočakával som, že to bude až také ťažké," vyhlásil Kasparov po skončení legendárneho duelu.


Často je oveľa ťažšie prekonať samého seba ako superstroj. Vedel by o tom porozprávať atlét - chodec MATEJ TÓTH. Majster sveta, olympijský víťaz z Ria de Janeiro, či dvojnásobný vicemajster Európy, dnes oslávi svoje 39. narodeniny.
Na archívnej snímke zo 4. novembra 2021 vľavo chodec Matej Tóth počas vyhlásenia výsledkov ankety Atlét roka 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauerň


Svoje 72. narodeniny oslávi tiež legendárny nemecký plavec MARK SPITZ, ktorý na letných olympijských hrách v rokoch 1968 - 1972 získal dovedna 11 medailí.


Alexander Dubček prostredníctvom listu adresovanom vedeniu Komunistickej strane Československa vyjadril pred 35 rokmi výhrady voči totalitnému režimu v Československu.
Na archívnej snímke Alexander Dubček.
Foto: ARCHÍV TASR Vlastimír Andor

K najaktívnejším odporcom tohto režimu patril aj JÁN BUDAJ. Za disidentskú činnosť ho prenasledovali, vypočúvali a väznili. Ako ochranár sa podieľal na zrode legendárnej publikácie Bratislava/nahlas. Stál pri vzniku hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN). Súčasný minister životného prostredia sa dnes dožíva 70 rokov.


Počas vlády komunistického režimu v Maďarsku patril k jeho najhlasnejším odporcom ARPÁD GÖNCZ. Od narodenia spisovateľa, prekladateľa, politika a prvého postkomunistického maďarského prezidenta uplynie dnes 100 rokov.
Árpád Göncz na archívnej snímke z roku 1999.
Foto: TASR/AP Photo

Vo svete bol uznávaným spisovateľom oceneným Nobelovou cenou za literatúru, ale doma v Sovietskom zväze sa stal štvancom. Aj taký bol osud ruského spisovateľa BORISA PASTERNAKA, od narodenia ktorého uplynie 132 rokov.


K najvýznamnejším, ale zároveň aj najrozpornejším dramatikom a spisovateľom 20. storočia patril BERTOLT BRECHT. Autor dodnes uvádzaných divadelných hier ako Matka Guráž a jej deti, či Život Galilea, sa narodil 10. februára 1898, pred 124 rokmi.


Svetovej premiéry sa 10. februára 1940 v Hollywoode dočkali dodnes obľúbené kreslené postavičky Tom a Jerry, ktoré vytvorila animátorská dvojica William Hanna a Joseph Barbera.
Na archívnej snímke z roku 1988 americkí animátori Joe Barbera (vľavo) a William Hanna (vpravo), ktorí produkovali kreslené filmy ako Tom a Jerry, Medvedík Jogi a Flinstonovci.
Foto: TASR/AP

Pred 75 rokmi v Paríži podpísalo Československo mierovú zmluvu s Maďarskom.


V Berlíne, na tzv. moste špiónov, došlo k výmene plukovníka KGB Rudolfa Abela odsúdeného v USA na 30 rokov za amerického pilota Francisa Powersa väzneného v Sovietskom zväze. O udalosti z 10. februára 1962 rozpráva aj film režiséra Stevena Spielberga Most špiónov.


Česká speváčka a hudobníčka IDA KELAROVÁ, venujúca sa rómskej hudbe, má 66 rokov.
Na archívnej snímke z 20. januára 2013 Ida Kelarová.
Foto: TASR - František Iván

LEONTYNE PRICE, americká sopranistka, ktorá sa dožíva 95 rokov, bola prvou Afroameričankou, ktorá sa stala stálym členom Metropolitnej opery v New Yorku.


Meniny majú Gabriely. Ich meno je starozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená "Boh je silný".