Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Dehydratácia spôsobená gastroenteritídou ohrozuje deti aj seniorov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Mahesh Kumar A.

Gastroenteritída je infekcia tráviaceho systému, ktorú spôsobujú parazity, vírusy, baktérie alebo ich toxíny.

Bánovce nad Bebravou 20. júna (TASR) - Dehydratácia, ktorú spôsobuje gastroenteritída, ohrozuje najmä deti a seniorov. Hlavnou zásadou liečby infekcie tráviaceho systému je preto včasná a dostatočná rehydratácia s úpravou minerálov. Upozornila na to lekárka oddelenia dlhodobo chorých nemocnice v Bánovciach nad Bebravou Miriam Šatalová.

Gastroenteritída je infekcia tráviaceho systému, ktorú spôsobujú parazity, vírusy, baktérie alebo ich toxíny. "Príznaky gastroenteritídy sa môžu líšiť a závisia od vyvolávateľa spôsobujúceho ochorenie. V niektorých prípadoch sa príznaky nemusia objaviť aj niekoľko dní po nakazení. Medzi najčastejšie patrí vracanie a nevoľnosť, hnačka, bolesť brucha alebo kŕče, strata chuti do jedla, horúčka alebo zimnica, krvavá stolica, dehydratácia, nerovnováha elektrolytov," priblížila Šatalová.

V prípade podozrenia na bakteriálnu gastroenteritídu lekár podľa nej odoberie vzorku stolice na identifikáciu typu baktérie spôsobujúcej infekciu. "Bakteriálna gastroenteritída sa často vylieči sama bez akejkoľvek liečby. V závažných prípadoch sa podávajú antibiotiká. Terapia vírusových gastroenteritíd je iba symptomatická a u jednotlivých vírusov sa nijak nelíši. Žiadna špecifická liečba neexistuje," doplnila.

Hlavnou zásadou liečby gastroenteritídy je včasná a dostatočná rehydratácia s úpravou minerálov. Vhodné sú chladnejšie nápoje podávané po malých množstvách v častejších intervaloch. Nápoje s vysokým obsahom cukru sú nevhodné pre vysokú osmolalitu a nedostatok minerálov. "U starších detí a dospelých je dostatočný príjem 2,5 až 3,5 litra, samozrejme, v závislosti od strát tekutín. V prípade, že pacient nie je schopný udržať v sebe tekutiny alebo v prípade dehydratácie, je potrebná hospitalizácia a intravenózne podávanie tekutín a elektrolytov," upozornila lekárka.

Závažnou dehydratáciou sú podľa nej ohrozené najmä deti a starší ľudia, preto u týchto vekových skupín treba byť zvlášť obozretný a sledovať ich stav. "Ak je stav pacienta vážny, je potrebné vyhľadať bezodkladne lekársku pomoc, a to najmä pri častom zvracaní a neschopnosti udržať v sebe tekutiny, celkovej dehydratácii organizmu, keď sa objaví v stolici alebo vo zvratkoch krv, ak sú bolesti brucha veľmi silné, pretrváva horúčka a celkový stav sa zhoršuje," zdôraznila.

Kontaktovať lekára sa odporúča aj u pacientov s cukrovkou, epilepsiou, zápalovým ochorením čriev alebo ochorením obličiek, ak je žena tehotná, respektíve, ak má pacient iné závažné diagnózy.