Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dekan Farmaceutickej fakulty UK vyzval na očkovanie proti chrípke

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chrípka je nákazlivé respiračné ochorenie, ktorému na Slovensku ročne podľahne viac ako 800 ľudí.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Výskyt chrípky a chrípke podobných ochorení na Slovensku poklesol v minulej sezóne oproti predchádzajúcej o viac ako 40 percent "vďaka" pandémii ochorenia COVID-19, keďže ľudia sa viac chránili. Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva SR, napriek tomu chrípkové ochorenia zostávajú vysoko rizikové najmä pre starších pacientov a pacientov s inými základnými ochoreniami. Dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Ján Klimas vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Najohrozenejší sú podľa Klimasa pacienti s kardiovaskulárnymi či onkologickými ochoreniami alebo s cukrovkou. Chrípka je nákazlivé respiračné ochorenie, ktorému na Slovensku ročne podľahne viac ako 800 ľudí. Celkový podiel zaočkovanosti populácie proti chrípke bol v sezóne 2019/2020 na Slovensku pod úrovňou piatich percent a rizikovej populácie vo veku 65+ bol pod 12 percent. Podľa údajov OECD má Slovensko najnižšiu zaočkovanosť v rámci krajín Európskej únie. Pritom odporúčania medzinárodných autorít, ako Svetová zdravotnícka organizácia a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb hovoria o potrebe zaočkovanosti populácie na úrovni aspoň 30 percent celkovo, respektíve minimálne 75 percent rizikovej populácie.

"Úmrtia na chrípku patria k tým, ktoré dokážeme odvrátiť. Jedným z vhodných spôsobov je motivovať zdravotníckych pracovníkov k šíreniu informovanosti smerom k rizikovej populácii. A, samozrejme, ísť príkladom," povedal Klimas, ktorý sa v októbri dal tiež zaočkovať proti chrípke. Cena jednej dávky vakcíny pre jedného človeka na Slovensku je 11,16 eura a je plne uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia. V minulej sezóne 2020/2021 sa podalo spolu viac ako 308.000 dávok. Náklady na zaobstaranie týchto vakcín z verejného zdravotného poistenia bez úhrady za podanie pacientovi boli na úrovni necelých 3,5 milióna eur.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patrí očkovanie k najefektívnejšiemu nástroju v boji proti šíreniu vírusu chrípky. Očkovaný človek chráni seba a zároveň chráni aj svoje okolie.