Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dekani fakúlt a vedenie EU v Bratislave sú za akademické slobody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zároveň vítajú záujem Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR podporiť zmysluplný rozvoj slovenského univerzitného vzdelávania.

Bratislava 5. februára (TASR) – Dekani fakúlt spoločne s vedením Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave stoja za akademickými slobodami a podporujú akademickú samosprávu ako osvedčený model spravovania slovenských vysokých škôl. V tejto súvislosti vydali vyhlásenie, o ktorom TASR informoval vedúci Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou EU v Bratislave Miroslav Horňák.

"Napriek pozitívnym skúsenostiam s akademickou samosprávou zaznamenávame v poslednom období pokusy o vytvorenie systému priamych politických zásahov do činnosti a riadenia vysokých škôl. Z rôznych zdrojov k nám prenikajú znepokojivé informácie o zámere skoncovať s akademickou samosprávou, a tým aj politickou nezávislosťou slovenských univerzít. So znepokojením sledujeme tieto snahy a zásadne s nimi nesúhlasíme," uvádza sa v ich vyhlásení. Ako ďalej tvrdia dekani fakúlt a vedenie EU, dlhé roky pôsobia na akademickej pôde a výmena názorov je pre nich prirodzeným svetom. Preto považujú za dôležité, aby sa o zmenách vysokoškolského zákona rozhodovalo po širokej, fundovanej a politicky nezávislej diskusii.

Zároveň vítajú záujem Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR podporiť zmysluplný rozvoj slovenského univerzitného vzdelávania. "Podobne ako iné oblasti našej spoločnosti, aj vysoké školstvo potrebuje udržiavať krok s potrebami hospodárskeho života. Spochybňujeme však spôsob a formu, akými ministerstvo pristupuje k svojmu zámeru. Dôrazne namietame, že tento proces prebieha za zatvorenými dverami, bez širokej odbornej diskusie, navyše v období, v ktorom je z objektívnych príčin zakázané organizovať akékoľvek verejné stretnutia," píše sa v ich spoločnom vyhlásení. Absencia verejnej diskusie a zámer výrazne obmedziť akademické slobody a samosprávu sú podľa nich v priamom rozpore s demokratickými princípmi.

Ministerstvo školstva pre TASR uviedlo, že pripravuje návrh zákona, ktorým sa upraví systém riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl. Po finalizácii a konzultáciách bude predložený na diskusiu so širokou verejnosťou. "Relevantné požiadavky budú zapracované, ale nepovažujeme za korektné vyzývať na zastavenie diskusie o návrhu pred jeho samotným zverejnením," skonštatovalo ministerstvo. Úpravu systému riadenia a činnosti samosprávnych orgánov vysokých škôl považuje rezort za kľúčovú pre posun vo vysokom školstve, "keďže v súčasnosti systém uzatvára vysoké školy do seba a nepodporuje otvorenosť akademického prostredia".