Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Delta variant nového koronavírusu môže mať príznaky ako bežná nádcha

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Infekčnejší delta variant sa postupne rozširuje vo väčšine krajín sveta. Na Slovensku však naďalej dominuje alfa variant.

Bratislava 14. júla (TASR) - Delta variant nového koronavírusu sa môže prejavovať ako bežná nádcha. Častými príznakmi sú bolesť hlavy, hrdla, zvýšená teplota, kašeľ, sekrécia z nosa či hnačka. Je však oveľa infekčnejší. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ako uviedla, strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. To môže podľa rezortu zdravotníctva viesť k podceneniu príznakov a ďalšiemu šíreniu ochorenia.

Eliášová doplnila, že infekčnejší delta variant sa postupne rozširuje vo väčšine krajín sveta. Na Slovensku však naďalej dominuje alfa variant.

"Sekvenovaním vzoriek bolo už aj u nás potvrdených niekoľko desiatok prípadov delta variantu (35 prípadov k 12. júlu 2021). Zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začali epidemiologické vyšetrovanie a prijali protiepidemické opatrenia," uviedla.

Diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a ochorenie vylúči či potvrdí až RT-PCR test. "Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje," uviedla hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Dodala, že v letnom období je časté, že ľudia majú napríklad nádchu, ale aj bolesti hlavy spôsobené pobytom v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch, keď sú vonku horúčavy. Rezort zdravotníctva pripomína, že pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test.

MZ SR upozorňuje na dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení. Na riziká netreba zabúdať ani počas dovolenky, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. Po návrate z cudziny je potrebné dodržať všetky stanovené postupy. Zaregistrovať sa cez formulár eHranica (okrem výnimiek) a dodržať prípadnú izoláciu a testovanie.

"Šírenie infekčnejšieho delta variantu len vyzdvihlo dôležitosť očkovania proti ochoreniu COVID-19," dodala Eliášová.