Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: DEMISIA: Kolíková končí na ministerstve spravodlivosti

Na snímke ministerka spravodlivosti SR a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková počas tlačovej konferencie strany Za ľudí k aktuálnej politickej situácii, kde oznámila svoju demisiu v Bratislave 23. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ako uviedla Mária Kolíková, dodnes je presvedčená, že táto koalícia má stále šancu byť vládou zmeny. V prípade dohody koaličných strán je pripravená sa na post ministerky spravodlivosti vrátiť.

Bratislava 23. marca (Teraz.sk/TASR) - Ministerka Mária Kolíková (Za ľudí) končí na svojej pozícii a podáva demisiu. Informovala o tom predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na tlačovej konferencii.

"Z vlády odchádza ministerka, na ktorej prácu sme veľmi hrdí. Je to jej osobné rozhodnutie," povedala Remišová.



Strana naďalej trvá na zotrvaní v štvorkoalícii a na personálnej výmene premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Netrvá však na tom, aby z vlády odišiel úplne. Ak sa koaličná kríza nevyrieši do začiatku ďalšieho týždňa, demisiou hrozí aj Remišová.

Ako uviedla Mária Kolíková, dodnes je presvedčená, že táto koalícia má stále šancu byť vládou zmeny. V prípade dohody koaličných strán je pripravená sa na post ministerky spravodlivosti vrátiť.

"Podmienky premiéra sú splnené a som presvedčená, že k rekonštrukcii vlády môže prísť," dodala Kolíková. Očakáva, že po demisii Richarda Sulíka (SaS) a jej, by mal so svojou demisiou prísť aj premiér Igor Matovič (OĽaNO).



"Nemôžem povedať, že by som na zmeny v rámci justície nemala podporu koaličných partnerov, rovnako nemôžem povedať, že by som nemala podporu zo strany premiéra," skonštatovala Kolíková s tým, že na zásadné zmeny v justícii však treba pokojnú a stabilnú atmosféru. Poukázala pritom na napätie a vzťahy medzi partnermi. Za dôležitý moment pre svoje rozhodnutie označila vyjadrenie premiéra, že jej demisia by mohla prispieť k vyriešeniu koaličnej krízy.

Šéfka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská doplnila, že strana mieni Kolíkovú podporovať za ministerku spravodlivosti, ak dôjde k rekonštrukcii vlády. Za ľudí podľa nej naďalej dúfa v zachovanie štvorkoalície.

Na otázku o možnom presune Matoviča na nový post vicepremiéra pre boj s korupciou reagovala Remišová tým, že by záležalo na kompetenciách a náplni práce v tejto pozícii. Považuje za predčasné sa o tom teraz baviť. Kolíková dodala, že za legitímnu považuje aj otázku, koľko členov by následne mal kabinet. "Lebo to znamená aj iný pomer síl v rámci hlasovania vo vláde," ozrejmila. Presun Matoviča na inú pozíciu v exekutíve podľa nej "nie je v nesúlade" s požiadavkou Za ľudí na personálnu výmenu na poste predsedu vlády.

V prípade, že sa koalícia nedokáže dohodnúť, je na demisiu pripravená aj predsedníčka strany Za ľudí a zároveň ministerka informatizácie Veronika Remišová. "Ak budem vidieť, že rokovania nikam nevedú, oznámim svoje rozhodnutie tak, ako dnes Mária Kolíková," vyhlásila Remišová.

Remišová naznačila, že rozhodnutie v tomto smere chce prijať v pondelok 29. marca. Chce, aby sa kríza vyriešila ešte pred pokračovaním aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR. " Neberte to ako ultimáta, ale ako úprimnú snahu, aby sa vládna kríza vyriešila," povedala.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) dodal, že ak dôjde k demisii predsedníčky, bude ju nasledovať. Zopakoval, že jeho pozícia je k dispozícii.

Kolíková podala demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič (OĽANO) v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Podmienkou je odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z vlády (už odstúpil, pozn. TASR), odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej i podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (obaja Za ľudí) z funkcií, ako aj odchod šéfky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS).