Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Začalo sa pojednávanie s demonštrantom z protestu Gorila

Ilustračné foto Foto: TASR

Na proteste pred parlamentom sa 29. februára 2012 zúčastnila asi stovka ľudí.

Bratislava 18. februára (TASR) – Výsluchom zasahujúcich policajtov a obžalovaného sa dnes začalo na Okresnom súde Bratislava I pojednávanie s Jánom J., voči ktorému na jednom z minuloročných protestov Gorila zasahovala polícia. Ján J. je obžalovaný z útoku na verejného činiteľa, pred súdom priznal, že policajta udieral do prilby, konal však v šoku.

"Som sedliak, pracujem s veľkými zvieratami a viem, keď veľké zviera na vás zaútočí, jediné čo vám zostáva, je zaútočiť naspäť," povedal súdu. Podľa svojich slov sa chcel zastať iného muža, voči ktorému zasahovala polícia. Zásah vyvolali niektorí demonštranti, ktorí rozoberali zábrany pred Národnou radou SR. "Ak sa v spoločnosti dejú veci, ktoré nie sú v poriadku, rozkráda sa náš štát, robia sa veci, nad ktorými sa rozum zastáva, ľudia, ktorí rozmýšľajú, majú týmto veciam zabrániť, preto som tam bol," povedal súdu Ján J.

Obžalovaného z demonštrácie odviedli traja policajti, voľnou rukou sa ich vraj ešte snažil udierať. Všetci pred súdom potvrdili, že Ján J. bol agresívny, po ich zásahu skončil s rozbitým nosom. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa, súd ho trestným rozkazom uznal za vinného a potrestal zaplatením 200 eur. S tým však nesúhlasil, preto prebieha súdne pojednávanie. Pokračovať bude 18. marca. Ján J. z Kozároviec v okrese Levice dnes súdu navrhol vypočuť viacero svedkov, medzi nimi aj politikov Daniela Lipšica a Pavla Hrušovského.

Na proteste pred parlamentom sa 29. februára 2012 zúčastnila asi stovka ľudí. Organizátori pôvodne predpokladali, že by mohli vytvoriť okolo parlamentu živú reťaz a zablokovať všetky východy, aby znemožnili odchod poslancom, ktorí nerokovali o ich požiadavkách. Východy však celý deň strážila polícia a krátka živá reťaz vydržala len niekoľko minút. Z protestu vtedy polícia odviedla päť ľudí.