Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenuli bývalí politickí väzni

Na snímke účastníci spomienky Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) stoja pri Pamätníku Brána slobody na Devíne pri príležitostí Dňa boja za slobodu a demokraciu, 17. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Biskup a prvý ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek udelil na podujatí požehnanie s modlitbou za všetky obete komunistického teroru.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenuli aj bývalí politickí väzni. Stretli sa pri pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni. Pietnu spomienku organizovali Politickí väzni Zväzu protikomunistického odboja (PV ZPKO). Zúčastnilo sa na nej vyše 50 veteránov protikomunistického odboja, takisto aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS), exprezident Ivan Gašparovič či predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálffy.

"Politickí väzni tvoria morálnu chrbticu tejto spoločnosti, ktorej morálka je silne narušená dlhoročnou vládou červeného teroru," vyhlásil predseda PV ZPKO Ján Litecký Šveda po tom, ako prečítal prvých dvadsať mien popravených politických väzňov z 50. rokov 20. storočia. V súčasnosti sú podľa neho títo ľudia opäť diskriminovaní.

Biskup a prvý ordinár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek udelil na podujatí požehnanie s modlitbou za všetky obete komunistického teroru.

"V mene politických väzňov sa prihovorila prítomným politická väzenkyňa zo 70. rokov pani Danišková, ktorú zaistili ako študentku v skupine a odsúdili za rozvracanie republiky na štyri roky a štyri mesiace," uviedol pre TASR podpredseda zväzu Rafael Rafaj.



Na torze centrálneho pamätníka umučeným a popraveným politickým väzňom komunizmu, ktorý drží monumentálny železný kríž z návštevy pápeža Jána Pavla II. z roku 1990 na Slovensku, je umiestnených 15 mramorových tabúľ s 250 vytesanými menami popravených a umučených väzňov komunizmu.