Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deň detí v SND bude aj pre nepočujúcich a deti s autizmom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Budeme veľmi radi, ak spoločne s komunitou ľudí so sluchovým postihnutím v budúcnosti odstránime všetky nedostatky, ktoré sa môžu prvýkrát pritrafiť, hovorí generálny riaditeľ SND Matej Drlička.

Bratislava 31. mája (TASR) - Na Medzinárodný deň detí odohrá Slovenské národné divadlo (SND) tretie predstavenie v rámci projektu Divadlo pre všetky deti, tentoraz pre deti so sluchovým postihnutím, deti s poruchou autistického spektra aj deti s viacnásobným postihnutím. "Spoločne si pozrú detské predstavenie Baletu SND Narodil sa chrobáčik," uviedla pre TASR PR manažérka Jana Alexová.

Spresnila, že 1. júna privíta naša prvá divadelná scéna malých divákov zo ZŠ a MŠ pre žiakov a deti s autizmom, rodičov s deťmi, ktorých združuje Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) a autistické centrum Andreas, aj deti zo základných a materských škôl pre deti a žiakov so sluchovým postihnutím z Bratislavy a Kremnice.

Pre SND ide o pilotný projekt pre deti so sluchovým postihnutím. Pred predstavením bude pre ne pripravený dramaturgický úvod tlmočený do posunkového jazyka a predstavenie bude titulkované. "Národné divadlo má patriť všetkým deťom. Aj preto veríme, že projektov pre nepočujúce deti bude viac. Budeme veľmi radi, ak spoločne s komunitou ľudí so sluchovým postihnutím v budúcnosti odstránime všetky nedostatky, ktoré sa môžu prvýkrát pritrafiť," hovorí generálny riaditeľ SND Matej Drlička. Podľa jeho slov je snahou inštitúcie v budúcnosti odbúravať ďalšie bariéry aj v iných predstaveniach. "V spolupráci s komunitou nevidiacich Balet SND pripravuje aj špeciálnu aplikáciu pre ľudí s poruchami zraku k predstaveniu Luskáčik," avizuje Drlička.

SND zároveň svojich divákov opäť vyzýva na podporu charitatívneho projektu Divadlo pre všetky deti, ktorý spustilo v spolupráci s OZ Úsmev ako dar pred Vianocami. Jeho cieľom je dlhodobá podpora detí z centier pre deti a rodiny, náhradných rodín, sociálne slabších rodín a vylúčených komunít, aby mohli spoločne zakúsiť výnimočné chvíle, ktoré prináša divadlo. Zbierku Divadlo pre všetky deti zastrešuje Úsmev ako dar, verejnosť ju môže podporiť na snd.sk/darujme alebo prispieť do označených pokladničiek v pokladnici divadla a v divadelnom bare.