Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Dôležitosť životného štýlu pri skleróze multiplex pripomenie podujatie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podujatie Deň slnečníc sa uskutoční v utorok v športovom centre na Pionerskej ulici v Bratislave.

Bratislava 29. mája (TASR) - Podujatie Deň slnečníc pripomenie dôležitosť správneho životného štýlu pri skleróze multiplex. Pacienti a ich rodiny si na ňom budú môcť vyskúšať rôzne pohybové aktivity. Bude sa konať v utorok (30. 5.) v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa sklerózy multiplex. TASR o tom informovala iniciatíva Spolu môžeme, ktorá za podujatím stojí.

"Mnoho ľudí s ochorením skleróza multiplex sa trápi s únavou i psychickými problémami. Od odborníkov a odborníčok však vieme, že práve aktívnejší prístup a pohyb môže pacientom značne pomôcť. Samozrejme, netreba chcieť zabehnúť maratón, veľkým prínosom je akýkoľvek pohyb, ktorý robí pacientom dobre fyzicky i psychicky. Aj od samotných pacientov vieme, že na to, aby sa cítili lepšie, stačí aj malá prechádzka a strečing," povedala zakladateľka iniciatívy Helena Šurinová.

Podujatie sa uskutoční v utorok v športovom centre na Pionerskej ulici v Bratislave. "K dispozícii budú špičkoví inštruktori tanca, zumby, strečingu, jogy i sebaobrany, čaká na nich aj občerstvenie a pre deti veselý program za prítomnosti animátorov," priblížila Šurinová. Na podujatie sa treba zaregistrovať na weboch www.denslnecnic.sk alebo www.spolumozeme.sk.

Skleróza multiplex je chronické zápalové ochorenie, ktoré poškodzuje centrálny nervový systém. "Je najčastejšou neúrazovou príčinou invalidizácie mladých ľudí vo veku 20 až 40 rokov a celosvetovo postihuje viac ako 2,5 milióna ľudí," ozrejmila iniciatíva. Poukázala na to, že ochorenie nie je vyliečiteľné, ale pri včasnej diagnostike je dobre liečiteľné.