Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Deň zasväteného života budú v diecézach sláviť rôzne

Na archívnej snímke trnavský arcibiskup Ján Orosch počas svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Trnavský arcibiskup Ján Orosch bude v stredu sláviť svätú omšu spolu s rehoľníkmi pôsobiacimi na území Trnavskej arcidiecézy v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave.

Bratislava 1. februára (TASR) - V stredu 2. februára slávia veriaci sviatok Obetovania Pána, ľudovo nazývaný Hromnice. Je zároveň spojený s Dňom zasväteného života, keď si rehoľníci pripomínajú zasvätenie svojho života Bohu. V diecézach na Slovensku tento deň slávia rôzne, informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska na svojom webe.

Pri príležitosti Dňa zasväteného života pozval bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský zasvätených arcidiecézy na stretnutie, ktoré sa v Katedrále sv. Martina v Bratislave začne v stredu slávnostnou svätou omšou o 17.00 h. Pokračovať bude stretnutím na tému prebiehajúcej synodálnej cesty.

Trnavský arcibiskup Ján Orosch bude v stredu sláviť svätú omšu spolu s rehoľníkmi pôsobiacimi na území Trnavskej arcidiecézy v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. V homílii sa zasväteným prihovorí páter Tomáš Brezáni, provinciál Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul.

Na archívnej snímke trnavský arcibiskup Ján Orosch počas svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


V Rožňavskej diecéze sa tento rok zasvätení vzhľadom na situáciu v súvislosti s pandémiou nestretnú všetci spoločne prezenčne, ale sú pozvaní zjednotiť sa v slávení Dňa zasväteného života prostredníctvom priameho prenosu svätej omše z rožňavskej katedrály. Sláviť ju bude rožňavský biskup Stanislav Stolárik v prítomnosti zasvätených z komunít pôsobiacich v Rožňave. Zároveň zdôraznil, že tento deň je jednou z najlepších príležitostí obnoviť si rehoľné sľuby.

V Nitrianskej diecéze chystajú stretnutie rehoľníkov s biskupmi v sobotu 5. februára. Program sa začne o 9.30 h svätou omšou v Bazilike sv. Emeráma. Pokračovať bude prednáškou Petra Brodeka v Aule Kňazského seminára sv. Gorazda.

Bazilika svätého Emeráma v Nitre, foto z archívu.
Foto: TASR

Tradičné stretnutie zasvätených s diecéznym biskupom banskobystrickej diecézy sa má uskutočniť na Starých Horách 5. februára. Stretnutie v bazilike sa začne modlitbou svätého ruženca o 9.45 h a pokračovať bude svätou omšou.

V Žilinskej diecéze sa neplánuje stretnutie, žilinský biskup Tomáš Galis zašle k sviatku zasväteným svojej diecézy list. Plánované stretnutie s diecéznym administrátorom Spišskej diecézy, ktoré sa malo uskutočniť 29. januára, z dôvodu zlej pandemickej situácie zrušili.

Vyšší predstavení gréckokatolíckych reholí sa pre pandémiu dohodli, že tento rok bude metropolitné slávenie dňa zasvätených online. Uskutoční sa v sobotu 5. februára so začiatkom o 14.00 h. Po modlitbe provinciálni predstavení predstavia komunity, ktoré sa na stretnutí zúčastnia. Nasledovať bude prednáška vladyku Mariána Andreja Pacáka a príhovor prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka.