Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Deti do 15 rokov musia oddnes povinne nosiť na zjazdovkách prilbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Nosenie prilby má prispieť k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Bratislava 15. novembra (TASR/Teraz.sk) - Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov musia na zjazdovke od dnešného dňa povinne nosiť ochrannú prilbu. Túto povinnosť zavádza novela zákona o Horskej záchrannej službe (HZS), ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska v polovici októbra. Nosenie prilby má prispieť k zníženiu úrazovosti a zvýšeniu bezpečnosti na lyžiarskych tratiach.

Komplexná úprava zákona z roku 2002 je reakciou na zmeny, ktoré sa medzitým udiali v oblasti horskej záchrany najmä s ohľadom na narastajúci počet ťažkých úrazov na lyžiarskych tratiach. Do úloh horských záchranárov sa dostala aj služobná kynológia, ktorá je pri nasadení psov pri lavínach špecifická a odlišná od iných druhov záchrannej kynológie. Vzhľadom na odľahlosť a neprístupnosť terénu pre policajtov budú záchranári súčinní pri dokumentovaní nehôd s vážnymi následkami. O priebehu a príčine záchrannej činnosti budú môcť vyhotoviť obrazový alebo iný záznam.

Členovia HZS sú oprávnení využívať bezplatne a prednostne lanovky v prípade, ak vykonávajú preventívnu činnosť pri lavínovom ohrození.

Novela vymedzuje aj povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a zariadení pre osobnú lanovú dopravu. Tí môžu určiť pravidlá správania na lyžiarskej trati s ohľadom na miestne podmienky lyžiarskeho strediska.

Rozširujú sa tiež výnimky z povinnosti uhradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním. HZS v budúcnosti nebude vymáhať pohľadávky od pozostalých. Ministerstvo vnútra to odôvodňuje tým, že by to nebolo v súlade s morálnymi zásadami, keďže okrem straty rodinného príslušníka dochádza aj k finančnému sťaženiu ich životnej situácie. "Ide približne o 18 osôb v kalendárnom roku, pričom finančné náklady na túto činnosť sú zanedbateľné," vysvetľuje rezort.

Poslanci zároveň cez pozmeňujúci návrh rozšírili územnú pôsobnosť HZS o ďalšie horské oblasti, a to o Bukovské vrchy, Javorníky, Kremnické vrchy, Kysuckú vrchovinu, Kysucké Beskydy a Moravsko-sliezske Beskydy. Okrem toho do pôsobnosti záchrannej služby už v súčasnosti patria Belianske Tatry, Malá Fatra, Nízke Tatry, Pieniny, Slovenský raj, Stredné Beskydy, Veľká Fatra, Vysoké Tatry a Západné Tatry.

Keďže Horská záchranná služba bude potrebovať na pokrytie nových oblastí čas, toto rozšírenie územnej pôsobnosti nadobudne účinnosť až v januári 2017.