Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deti od 5 do 11 rokov budú očkovať proti COVID-19 v troch centrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O očkovanie môže požiadať len zákonný zástupca, pripomína rezort zdravotníctva.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Deti vo veku od päť do 11 rokov budú na Slovensku očkovať v troch vyhradených centrách. Pôjde o Národný ústav detských chorôb v Bratislave, ďalej o Univerzitnú nemocnicu Martin a Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach. Vyplýva to z usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR k očkovaniu detí v tejto vekovej kategórii, ktoré rezort zverejnil na svojom webe.

Ministerstvo priblížilo, že o očkovanie môže požiadať len zákonný zástupca. Musí ísť o vysoko rizikové dieťa, u ktorého by prekonanie ochorenia COVID-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, výraznému zhoršeniu základného ochorenia a prípadnej smrti.

Rezort zdravotníctva uviedol, že za rizikové považuje neurovývinové ochorenia, chronické pľúcne ochorenia, závažné poruchy imunity, aktívne onkologické ochorenia, chronické srdcové zlyhávanie a pľúcnu hypertenziu, vážnu formu anémie, ale aj iné ochorenia. Tie však musí zvážiť lekár špecialista.

O očkovanie môže požiadať aj zákonný zástupca dieťaťa, ktorého ochorenie COVID-19 by predstavovalo veľmi vysoké epidemiologické riziko pre rizikové dieťa žijúce s ním v spoločnej domácnosti, uviedlo MZ SR v usmernení.

Očkovanie sa bude v troch centrách naviazaných na ambulancie pre očkovanie rizikových detí realizovať len na základe pridelenia termínu prostredníctvom stránky www.korona.gov.sk.

Na očkovanie detí v tejto vekovej kategórii budú mať vyhradené hodiny.