Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Deti vyzbierali pre OZ Semenoles vyše 7200 kilogramov šípok

Na archívnej snímke zber šípok. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hovorkyňa štátneho podniku uviedla, že najúspešnejšie deti čakala odmena.

Liptovský Hrádok 26. novembra (TASR) – Žiaci základných a materských škôl vyzbierali počas tohtoročnej jesene 7240 kilogramov šípok. Zber organizoval štátny podnik Lesy SR prostredníctvom odštepných závodov (OZ), zapojilo sa doň 1826 detí. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová.

V špecializovanom OZ Semenoles v Liptovskom Hrádku plody vysušili, rozdrvili a oddelili ich jednotlivé časti. Následne ich využijú na čaj, výrobu džemu alebo sirupu. Ako priblížil generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Kőszeghy, logistika projektu je pomerne náročná, preto tento rok spolupracovali len s vybranými školami v rámci zapojených odštepných závodov. "Šípky spracúva OZ Semenoles vo svojich prevádzkových priestoroch sušiarne. Šípkovú sušinu následne ponúkame verejnosti, tiež ju využívame na výrobu viacerých produktov," vysvetlil riaditeľ.

Hovorkyňa štátneho podniku doplnila, že najúspešnejšie deti čakala odmena. "Každé dieťa zapojené do projektu dostalo reklamné drobnosti a čajík zo šípkovej dužiny. Tie deti, ktoré priniesli nad desať kilogramov, sme ocenili zaujímavými hrami," povedala koordinátorka projektu Anna Sliacka. Pre tri najlepšie triedy je pripravený dvojdňový výlet v kaldere Poľany, v lesníckej osade Kyslinky.