Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Deväť okresov na východe SR je pre besnotu v programe ozdravovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na Slovensku sa minulý rok vyskytla besnota prvýkrát od roku 2016. Pozitívne prípady boli potvrdené v okrese Humenné u jazveca lesného a líšky hrdzavej.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Deväť okresov na východe Slovenka, ktorým v tomto roku pozastavili štatút bez výskytu besnoty, sú zaradené do programu ozdravovania. Trvať má minimálne 24 mesiacov. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Na okresy Humenné, Medzilaborce, Snina, Svidník, Stropkov, Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance, Trebišov, ktoré sú vyňaté z oblastí bez výskytu besnoty, sa tak aplikujú aj dodatočné požiadavky súvisiace s premiestňovaním vnímavých mäsožravých zvierat. Je potrebné okrem zákonných požiadaviek na identifikáciu a registráciu zvierat a vakcináciu proti besnote vykonať aj odber vzoriek na vyšetrenie protilátok proti besnote.

Na Slovensku sa minulý rok vyskytla besnota prvýkrát od roku 2016. Pozitívne prípady boli potvrdené v okrese Humenné u jazveca lesného a líšky hrdzavej. Besnotu potvrdili aj u nezačipovanej suky v Karanténnej stanici v Trenčíne.