Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Digitalizáciou prejdú ďalšie diela s historickou tematikou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Adriána Antošková

Knihy a zborníky, ktoré zvolili na zdigitalizovanie, pochádzajú z 19. storočia a 20. storočia, konkretizovala riaditeľka Záhorskej knižnice.

Bratislava 6. mája (TASR) - Od roku 2021 sa v rámci projektu Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR zdigitalizovalo mnoho diel s historickou hodnotou, najnovšie pribudnú diela aj z oblasti Záhoria. Konkrétne ide o projekt konzorcia Knižnice pre Slovensko a ponuka na zabezpečenie digitalizácie vybraného fondu partnerským knižniciam. TASR o tom informovala Eva Vašková z komunikačného oddelenia CVTI SR.

Ponuku zachovať vybraný knižničný fond v digitálnej podobe využila Záhorská knižnica so sídlom v Senici. "Digitalizácia kníh z nášho fondu má veľký význam z mnohých pohľadov. Vzhľadom na ich historickú hodnotu je to v prvom rade ich zachovanie pre budúce generácie. Knihy a zborníky, ktoré sme zvolili na zdigitalizovanie, pochádzajú z 19. storočia a 20. storočia. Mnohé z nich prispievajú k poznávaniu a popularizácii dejín regiónu," konkretizovala Silvia Sameková, riaditeľka Záhorskej knižnice.

Ako doplnila riaditeľka knižnice, medzi pozoruhodné dielo patrí kniha Vzorné ženy od Jána Lichnera z roku 1935. Digitálnu podobu dostane i regionálny týždenník Záhorák.

"Možnosť bezplatnej digitalizácie dokumentov a ich spracovania poskytuje CVTI SR v rámci spolupráce s partnerskými verejnými knižnicami. V súčasnosti je do konzorcia Knižnice pre Slovensko zapojených 35 verejných knižníc z celého Slovenska," uviedol Dávid Baranko z CVTI SR. Ako dodal, každá z knižníc získala zo strany CVTI SR možnosť digitalizácie dokumentov zo svojich fondov a ponuku sprevádzkovať virtuálnu knižnicu.