Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Digitálny COVID preukaz bude od 1. februára platiť deväť mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva pripomína, že po očkovaní aj prekonaní ochorenia COVID-19 je potrebné o doklad požiadať.

Bratislava 25. januára (TASR) - Digitálny COVID preukaz Európskej únie bude od 1. februára platiť deväť mesiacov. Obmedzenie bude platiť pri cestovaní a aj v rámci slovenských pravidiel. Podaním posilňujúcej tretej dávky vakcíny sa platnosť automaticky predĺži na ďalšie obdobie. Jednotné pravidlá nastavila Európska komisia. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Platnosť deväť mesiacov sa podľa Eliášovej počíta od podania druhej dávky u dvojdávkovej vakcíny a podaní jednodávkovej vakcíny. Tvrdí, že po uplynutí deviatich mesiacov sa osoba nebude považovať za zaočkovanú. "Po skončení platnosti preukazu bude osoba v režime základ, teda ako keby nebola zaočkovaná. Riešením je aplikácia posilňujúcej dávky," uviedla hovorkyňa.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Zmenu platnosti COVID preukazu zapracováva Úrad verejného zdravotníctva SR do vyhlášok. Platnosť deväť mesiacov je už podľa Eliášovej uvedená v novej vyhláške k izolácii pozitívnych osôb a karanténe úzkych kontaktov.

Rezort zdravotníctva pripomína, že po očkovaní aj prekonaní ochorenia COVID-19 je potrebné o doklad požiadať. Automaticky je zasielaný v prípade, ak má osoba nastavené automatické zasielanie. O digitálny preukaz je potrebné požiadať elektronicky prostredníctvom stránky korona.gov.sk alebo Národného centra zdravotníckych informácií.