Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Digitálny COVID preukaz EÚ si stiahli už stovky tisíc Slovákov

Na archívnej snímke aplikácia COVID Pass. Foto: TASR - Martin Baumann

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne si za prvé tri týždne stiahli viac ako 360.000 digitálnych COVID preukazov EÚ.

Bratislava 29. júla (TASR) - Digitálny COVID preukaz EÚ si prostredníctvom mobilných aplikácií stiahli už stovky tisíc Slovákov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že ich tak užívatelia môžu mať stále po ruke.

"Najjednoduchšie a zároveň najbezpečnejšie je mať COVID preukaz EÚ v mobilnej aplikácii – máte ho stále so sebou, bez rizika straty, s maximálnou ochranou osobných a citlivých údajov. Poistenci VšZP si ju môžu aktivovať aj pomocou tvárovej biometrie. Potrebný je k tomu len mobil s operačným systémom Android alebo iOS, platný občiansky preukaz a pár minút času," uviedol rezort zdravotníctva.

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne si za prvé tri týždne stiahli viac ako 360.000 digitálnych COVID preukazov EÚ. V aplikácii tejto poisťovne sa zobrazuje aj osvedčenie o prekonaní ochorenia COVID-19, o výsledku PCR testu či antigénového testovania.

Od 1. júla si stiahlo COVID preukaz EÚ 35.537 jedinečných používateľov zo zdravotnej poisťovne Dôvera – ide o stiahnutia PDF verzie certifikátu. V prípade QR kódov poisťovňa zaznamenala počet zobrazení u 102.794 unikátnych používateľov.

Zdravotná poisťovňa Union vydáva digitálne COVID preukazy EÚ v papierovej forme na všetkých svojich pobočkách, a tiež prostredníctvom svojej mobilnej aplikácie. Digitálny COVID preukaz EÚ si stiahlo alebo zobrazilo 44.785 užívateľov, v mobilnej aplikácii išlo o 21.347 stiahnutí.

COVID osvedčenie EÚ platí vo všetkých krajinách Európskej únie, ktoré budú uznávať vakcíny schválené Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a dobrovoľne budú môcť akceptovať aj ďalšie preparáty, ako napríklad ruskú vakcínu Sputnik V.