Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie neoporúča Slovákom cestovať do Libanonu

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom je vývoj situácie v regióne a všeobecne nestabilná bezpečnostná situácia v niektorých častiach Libanonu.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR neodporúča slovenským občanom cestovať do Libanonu, ak to nie je nevyhnutné. Dôvodom je vývoj situácie v regióne a všeobecne nestabilná bezpečnostná situácia v niektorých častiach Libanonu. Cestovanie do tejto krajiny predstavuje zvýšené nebezpečenstvo.

Ministerstvo zároveň odporúča občanom SR, ktorí sa v Libanone nachádzajú, necestovať vôbec do nasledovných oblastí Libanonu: severo-libanonského mesta Tripoli, kde sporadicky dochádza k vzájomnému ostreľovaniu sa znepriatelených komunít a bezpečnostná situácia je riziková, do severnej časti Libanonu (severne od miest Tripoli, Akkar, Quobaiat), do severnej časti údolia Bekaa (mestá Hermel, Arsal a obce v blízkosti sýrskych hraníc) a do južného predmestia Bejrútu.

Cestovať na juh Libanonu (južne od rieky Litani) môžu cudzinci iba na základe povolenia libanonských úradov a len v sprievode miestnych obyvateľov. Vstup cudzincov do palestínskych táborov miestne úrady zakázali a odporúča sa nezdržiavať sa ani v ich okolí. Ministerstvo diplomacie taktiež odporúča vyhýbať sa akýmkoľvek zhromaždeniam alebo demonštráciám miestneho obyvateľstva a zbytočne sa nezdržiavať v blízkosti mešít a kostolov.

"Vo všeobecnosti je potrebné dodržiavať základné princípy osobnej bezpečnosti, vyhýbať sa konfliktným situáciám a rešpektovať miestne zvyky a tradície," uvádza ministerstvo. V prípade problémov je potrebné urýchlene vyhľadať asistenciu polície alebo bezpečnostných zložiek.

Ministerstvo zároveň odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Libanonu využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva.