Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Slovenský rezort diplomacie víta udelenie Nobelovej ceny za mier

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

SR ako zmluvná strana dohovoru spolupracuje úzko s OPCW už od jej vzniku napríklad formou výcviku inšpektorov.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Slovenský rezort diplomacie víta dnešné udelenie Nobelovej ceny za mier Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Tá od roku 1997 úspešne dohliada na implementáciu Dohovoru o zákaze chemických zbraní, ktorého cieľom je zabrániť ich šíreniu a zničiť ich zásoby vo svete.

Úlohou OPCW je preverovať, aký je v jej členských štátoch stav arzenálov chemických zbraní a závodov na ich výrobu. Organizácia zároveň monitoruje likvidáciu chemických zbraní a v tejto oblasti poskytuje členským štátom technickú podporu. Inšpektori OPCW môžu byť zároveň poverení vyšetrovaním, či niektorá z členských krajín chemické zbrane nepoužila.

"Slovensko oceňuje prácu inšpektorov OPCW a ich bezprecedentnú misiu v Sýrii zameranú na identifikáciu a likvidáciu chemických zbraní v krajine," uviedol tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

SR ako zmluvná strana dohovoru spolupracuje úzko s OPCW už od jej vzniku napríklad formou výcviku inšpektorov.

Nobelov výbor v nórskom Osle dnes tejto organizácii udelil Nobelovu cenu mieru za jej rozsiahle úsilie o likvidáciu chemických zbraní. "Dohovory a práca OPCW definovali používanie chemických zbraní ako tabu," uviedol výbor, s tým, že nedávne udalosti v Damasku, kde sa použili chemické zbrane, podčiarkli nevyhnutnosť úsilia o ich likvidáciu.

Práve Sýria sa v pondelok 14. októbra stane 190. členským štátom organizácie. V súčasnosti sa na kontrole a likvidácii chemických zbraní v Sýrii podieľa 27 inšpektorov OPCW.

Tento rok bol rekordný čo do počtu nominovaných na Nobelovu cenu mieru, a to až 259.