Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Rezort diplomacie predal starú budovu Veľvyslanectva SR vo Washingtone

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Dôvodom na zmenu sídla rezidencie bola nevhodnosť priestorov, na ktorú veľvyslanectvo dlhodobo upozorňovalo.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR predalo v novembri pôvodnú rezidenciu Veľvyslanectva SR vo Washingtone, ktorá bola od roku 2018 nevyužívaná. Podľa kúpnej zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv dostalo za predaj takmer 1,9 milióna eur. Veľvyslanec SR sa do novej rezidencie presťahoval v septembri 2018, uviedol pre TASR hovorca rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Predaju pôvodnej rezidencie a kúpu novej odsúhlasila vláda v novembri 2017, priblížil Tomaga s tým, že rezort kúpil v máji 2018 novú budovu rezidencie priamo vo Washingtone DC. Ide o lokalitu, v ktorej sa nachádzajú rezidencie a veľvyslanectvá viacerých európskych i mimoeurópskych krajín. "Budova bola v čase kúpy v dobrom technickom stave po kompletnej a dôkladnej rekonštrukcii exteriéru i interiéru. Po kúpe nevyžadovala rekonštrukčné práce ani zásadnejšie úpravy," priblížil hovorca.

Dôvodom na zmenu sídla rezidencie bola nevhodnosť priestorov, na ktorú veľvyslanectvo dlhodobo upozorňovalo. Pôvodná rezidencia sa nachádzala mimo hlavného mesta Washingtonu, a to v Mc Leane, štát Virginia. "Približne 18 kilometrov od budovy veľvyslanectva a 21 kilometrov od MZVEZ USA a ďalších vládnych inštitúcií. Rezidencia vzhľadom na lokalitu a dopravnú dostupnosť nespĺňala požiadavky kladené na rezidenčné bývanie a technický stav budovy si vyžadoval už rozsiahlejšiu rekonštrukciu," spresnil Tomaga. Dodal, že podľa dostupných údajov bola SR jediným z členských štátov EÚ, ktorý využíval rezidenciu mimo hlavného mesta.