Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Diplomacia privítala rezolúciu Senátu USA o výročiach v SR a ČR

Generálny štrajk a manifestácia na Václavskom námestí v Prahe na podporu Občianskeho fóra 27 novembra 1989 . Foto: TASR/ČTK

Rezolúcia je potvrdením vynikajúcich bilaterálnych vzťahov medzi SR a USA, ktoré zaznamenali v uplynulom období výrazný rozvoj vo viacerých oblastiach.

Bratislava 9. januára (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) privítalo, že Senát Kongresu Spojených štátov prijal rezolúciu, ktorou si pripomína 30. výročie Nežnej revolúcie v bývalom Československu, ako aj výročia vzniku Československa v roku 1918 a nezávislej Slovenskej republiky v roku 1993. TASR o tom informoval vo štvrtok tlačový odbor MZVaEZ SR.

Podľa neho rezolúciu predložila podpredsedníčka senátneho podvýboru pre Európu Jeanne Shaheenová spolu s predsedom podvýboru Ronom Johnsonom. V rezolúcii americký Senát vysoko hodnotí vývoj v Slovenskej a Českej republike za uplynulých 30 rokov, oceňuje príspevok oboch krajín ako členov Severoatlantickej aliancie k obhajobe a presadzovaniu spoločných hodnôt demokracie a slobody a potvrdzuje blízke priateľstvo a spojenectvo USA so Slovenskom a Českou republikou.

Tlačový odbor MZVaEZ SR ďalej uviedol, že rezolúcia je potvrdením vynikajúcich bilaterálnych vzťahov medzi SR a USA, ktoré zaznamenali v uplynulom období výrazný rozvoj vo viacerých oblastiach.

"Prijatie rezolúcie zároveň vnímame ako dôležitý a pozitívny impulz Senátu USA na vynaloženie maximálneho úsilia pre zachovanie silnej transatlantickej väzby, ktorá napriek súčasnému zložitému vývoju vo svetovej politike nemá alternatívu," dodal tlačový odbor MZVaEZ SR.